Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

L&F og SEGES inviteres med i miljøministerens ammoniakudvalg

Miljøministeren inviterer nu Landbrug & Fødevarer og SEGES med i et udvalg, der skal se på mulighederne for yderligere reduktion af ammoniakemissionen i Danmark.

Miljøministeren har besluttet at nedsætte et ekspertudvalg om ammoniak. Baggrunden er, at Danmark i 2012 bandt sig til et reduktionsmål for ammoniak på 24 pct. i 2020 i forhold til emissionen i 2005. Det er det absolut højeste reduktionskrav blandt alle EU-landene. Reduktionskravet fremgår af EU’s NEC-direktiv, og er derfor bindende for Danmark.

 

Landbrug & Fødevarer har helt tilbage fra 2012 sagt, at 24 % i 2020 var urealistisk. Det har vist sig at holde stik. De seneste fremskrivninger fra DCE/Aarhus Universitet peger på, at Danmark i 2020 vil have reduceret ammoniakemissionen med 18 pct. i forhold til 2005-niveauet.

 

Vi står ikke på mål for målet

 

Fra erhvervet deltager vi gerne i udvalgets arbejde med at undersøge tiltag, der kan bidrage til yderligere reduktion af den danske ammoniakemission. Men vi står ikke på mål for, at det kan nås. 

 

For husdyrproduktionen er det vigtigt, at de fælles EU-regler for fastsættelse af beskyttelsesniveau for ammoniak baseret på BAT (bedste tilgængelige teknik) respekteres. Fastsættelse af kravene til BAT for ammoniak skal ske efter EU’s retningslinjer og ikke overimplementeres for at nå det nationale NEC krav.  

 

Målet om 24 pct. reduktion af ammoniak i 2020 er at nationalt dansk mål. Men da 95 pct. af ammoniakemissionen i Danmark kommer fra landbruget, vil fokus blive på tiltag i landbruget. For Landbrug & Fødevarer er det vigtigt at holde fast i, at det er en national opgave at nå de 24 pct. Kampen for at den hovedløse danske beslutning i 2012 ikke ender med en kæmperegning til landbruget, har topprioritet hos Landbrug & Fødevarer.

 

Der er indkaldt til første møde i udvalget i januar.

 

 

Hvad betyder det for mig som landmand?

 

  • Miljøministeren har besluttet at nedsætte et ekspertudvalg om ammoniak. Baggrunden er, at Danmark i 2012 bandt sig til et reduktionsmål for ammoniak på 24 pct. i 2020 i forhold til emissionen i 2005. Det er det absolut højeste reduktionskrav blandt alle EU landene. Landbrug & Fødevarer har helt tilbage fra 2012 sagt, at 24 % i 2020 var urealistisk. 
  •  For Landbrug & Fødevarer er det vigtigt at holde fast i, at det er en national opgave at nå de 24 pct. Kampen for at den hovedløse danske beslutning i 2012 ikke ender med en kæmperegning til landbruget, har topprioritet hos Landbrug & Fødevarer.

 

 

Anette Christiansen

Seneste nyt fra lf.dk