Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik
Foto: L&F

Minivådområder: Vi skal levere et stærkt resultat igen næste år

Det er vigtigt for landbruget at levere et stærkt resultat i forhold til de frivillige kollektive virkemidler. Derfor har vi stor brug for opbakning fra landmænd, folkevalgte og landboforeninger og familielandbrugsforeninger til arbejdet med den kollektive indsats.

Om ca. tre måneder åbner en ny ansøgningsrunde for minivådområder. Efter en sommer og et efterår med usikkerheder om kontrolprocedurerne for minivådområder har Landbrugsstyrelsen nu ændret kontrolproceduren, så usikkerhederne nu er fjernet. Det er meget glædeligt.

 

Desværre er der kort tid til en ny runde åbner, og i erhvervet skulle vi gerne nå minimum samme meget stærke situation som ved ansøgningsrunden i 2019: At så mange ansøgninger er sendt ind, at puljen måtte udvides. Det er en situation, der giver erhvervet meget kredit og medvind i forhold til ønsket om at levere, og det smitter meget positivt af på landbrugets samlede omdømme.

 

Fra de to forudgående ansøgningsrunder ved vi, at oplandskonsulenterne bruger lang tid på forgæves ”salgsarbejde”.  Hvis vi skal levere et godt resultat i ansøgningsrunden, er der behov for jeres hjælp til at motivere jeres medlemmer.

 

Her er fire forslag til tiltag, hvor I i foreningerne kan være med til at sikre et godt resultat i ansøgningsrunden:

 

  • Vi vil gerne have jer med til et møde med de andre landboforeninger og familielandbrugsforeninger i oplandskonsulenternes regionale teams for at lægge en fælles plan/tilgang. Oplandskonsulenterne kontakter jer for at aftale en dato.
  • I kan med fordel invitere oplandskonsulenten med til planlagte medlemsarrangementer, hvor I opfordrer til at etablere minivådområder, og oplandskonsulenten orienterer om den forbedrede ordning.
  • I må meget gerne orientere om behovet for at etablere minivådområder i jeres medlemskommunikation.
  • Endelig ser vi gerne, at I deltager i kollektive opstartsmøder, hvor oplandskonsulenterne inviterer lodsejerne i et ID15-opland til møde om mulighederne for indsatser i netop deres opland.

 

Da ansøgningsproceduren med standardpriser er smidig, og der er 50 % forskudsudbetaling, er grundlaget for en effektiv udrulning af minivådområderne endelig helt på plads. 

 

Hvad betyder det for mig som landmand?

  • I år blev der ansøgt om så mange minivådområder, at ordningen måtte udvides. Det giver gevinst for både miljø, landbrugets omdømme og landmandens naturværdi. I 2020 skal vi forsøge at nå samme succes.
  • Heldigvis er ordningen blevet forbedret voldsomt med standardpriser, forskudsbetaling og kontrol. Det hele kræver dog en stor indsats fra landboforeninger, landmænd og oplandskonsulenter.
  • Landmand.dk kan du se, om du har arealer, der egner sig til minivådområder. Oplandskonsulenten i dit område er klar til at svare på dine spørgsmål.
 

Erik Jørgensen

Irene Wiborg

Seneste nyt fra lf.dk