Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Intet belæg for påstanden ”nitrat i grundvandet er stigende”

Ingeniøren bragte 1. februar en historie, hvor mediet med baggrund i overvågningsdata fra LOOP-stationerne for et år dels postulerer, at nitrat i grundvandet stiger, og samtidig påstår, at stigningen skyldes Fødevare- og Landbrugspakken. SEGES tager til genmæle.

Det er korrekt at nitratværdierne 2016/17 i LOOP-data er stigende i forhold til året før, men der er tale om vand, der forlader rodzonen, hvilket ikke kan overføres til grundvandets tilstand. At tallene for det vand, som forlader rodzonen, er højere end året før, kan i øvrigt skyldes klimatiske variationer. Grunden kan også være, at data stammer fra målinger på kun få lokaliteter, hvor sædskiftemæssige variationer giver naturlige udslag.

 

I øvrigt er grundvandet netop opgjort i GRUMO. Data viser, at drikkevandet i Danmark generelt har et lavt nitratindhold, og at der er en forbedring i forhold til sidste opgørelse.

 

SEGES har sendt et argumentpapir til Ingeniøren, hvor der redegøres for, at det er helt umuligt at finde belæg for overskriften, om at risikoen for nitrat i grundvandet er stigende. Det forventes, at Ingeniøren tager det til efterretning og retter til, og forhåbentligt vil mediet tænke sig om en anden gang, før det konkluderer på data, det ikke forstår.

Nikolaj Ludvigsen

Seneste nyt fra lf.dk