Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Plan for første skridt mod fremtidens internet med positive toner om landbruget

Energistyrelsen er netop udkommet med en handlingsplan for udrulning af 5G-infrastruktur i Danmark – en plan hvor landbruget er blandt de sektorer der fremhæves. Vi er glade for, strategien ser landbruget som et digitalt erhverv.

5G er næste generation internet, som byder på internet med meget større hastighed og pålidelighed. Det giver mulighed for, at hvad der tidligere krævede kabel vil kunne gøres mobilt.
 
Energistyrelsens nye 5G-handlæingsplan har til formål, at ”skabe gode rammevilkår for udrulning og anvendelse af 5G-teknologien”.
Landbrug & Fødevarer er medlem af Telebrancheforum, som er med til at forme arbejdet om bl.a. 5G.

 

Vi mener, det er godt, at der bliver taget dette første skridt mod udrulning af fremtidens digitale infrastruktur i Danmark. Særlig godt er det, at strategien har øje for, hvor digitalt et erhverv landbruget er, og hvor vigtig fremtidig infrastruktur er for et fremtidigt landbrug.

 

I strategien nævnes landbruget eksplicit flere gange som et erhverv, der får brug for og vil få gavn af teknologien – bl.a. til den fremtidige udvikling af præcisionslandbrug. Andre områder, der nævnes, er transport og sundhed. Det er vigtigt, at sådan en handlingsplan har øje for, hvordan sektorernes udvikling skal understøttes af den rette infrastruktur.


Vi skal lære af tidligere tiders udfordring med huller
Udrulning af infrastruktur er ikke billigt. Heller ikke den digitale infrastruktur. I Danmark gælder princippet om markedsbaseret udrulning på teleområdet og det er teleoperatørerne og ikke staten, der opbygger og driver denne infrastruktur. Af den grund fremhæver teleselskaberne, at udrulning er forudsat af efterspørgsel og derfor forventes 5G i første omgang at være i de større byer, langs transportkorridorer og lokalt begrænsede områder, fx om fabrikker.

 

Det store efterspørgselsfokus så de store byer står forrest ift. 5G kan give anledning til panderynker. For som strategien pointerer, er landbruget – som per definition er uden for byerne – en af de sektorer med stort potentiale. Det er vigtigt i det fremtidige arbejde at få gjort klart, at der også uden for det store byer er behov for pålideligt og hurtigt net af mobil karakter, fx fra landbrug og transport.

 

Strategien beskriver, at forventningen er, at 5G med tiden vil blive landsdækkende, som det skete med 4G. Her mener L&F, at det er centralt at lære af tidligere tiders udfordring med markedsmekanismer og få skabt nogle instrumenter, der ikke bare modvirker huller i markedet, men også mindsker efterslæbet, så et erhverv og befolkning uden for de store byer ikke lander på et digitalt B-hold.

Kathrine Blæsbjerg Sørensen

Seneste nyt fra lf.dk