SEGES Svineproduktion arbejder også med ingredienser

SEGES Svineproduktion samarbejder med Chr. Hansen om at afdække mulighederne for brug af probiotika til forebyggelse af diarrésygdomme hos grise. Det lave forbrug af antibiotika i svineproduktionen skal endnu længere ned.


Nyt probiotika

SEGES Svineproduktion arbejder konstant på at vurdere effekten af alternativer til zink og antibiotika. Er der eksempelvis nye teknologier og produkter, der helt eller delvist kan erstatte brugen af zink og antibiotika, så er vi naturligvis interesserede i det”, siger Poul Bækbo, dyrlæge i SEGES Svineproduktion. 

 I den forbindelse er brugen af nye typer probiotika et meget interessant alternativ, og derfor har vi indgået et samarbejde med Chr. Hansen, som har udviklet et helt ny probiotika. Det er udviklet specielt til at kunne håndtere og forebygge diarrésygdomme hos grise”, fortæller han.

 Hvis vi lykkes med afprøvningen, vil der være mange gevinster i dette produkt. Det vil betyde en forbedret produktivitet for svineproducenten, fordi grisen undgår en periode med mistrivsel, sygdom og evt. død. Samtidig åbner det så for muligheden for at sænke forbruget af antibiotika og zink”, understreger Poul Bækbo.


Fravænning kan være en udfordring
Fravænning af pattegrise kan i mange besætninger være en udfordring, hvor brug af medicinsk zink og/eller antibiotika kan være en nødvendighed for at undgå diarré og i værste fald døde grise.

Probiotika består typisk af såkaldt ’gode’ bakterier. Når de fodres til grise, kan de i en vis udstrækning sikre en god og sund tarm samtidig med, at grisene udnytter foderet bedre. I afprøvningen vil vi derfor have fokus på at vurdere effekten både på grisens sundhed og på dens produktivitet”, afslutter Poul Bækbo. Afprøvningen starter i medio 2017 og slutter i løbet af 2018.

Udover dette samarbejde er SEGES naturligvis åben for samarbejde med alle firmaer, der ønsker at afprøve deres produkter i svinebesætninger, dvs. i ’den virkelige verden’.


Et gennemprøvet og vellidt afprøvningskoncept

SEGES Svineproduktion har gennem de forløbne 30 år arbejdet med afprøvninger af alle former for teknologier i almindelige kommercielle svinebesætninger. Herved er opnået stor erfaring med et gennemprøvet og vellidt afprøvningskoncept, som nyder stor troværdighed. ”Vi får ofte henvendelser fra udlandet om vi kan afprøve deres produkter under danske forhold”, siger Lisbeth Shooter, Fagchef svin, SEGES Svineproduktion.

Ikke sjældent ville en afprøvning være billigere i udlandet, men firmaer søger både vores troværdighed og at de kan highlighte at deres produkter er testet i dansk svineproduktion. I udlandet nyder dansk svineproduktion stor anseelse og respekt”, afslutter Lisbeth Shooter.

 

Henvendelse vedr. kommercielle afprøvninger: Bent Nielsen, Afd.chef, SEGES Business (ben@seges.dk) eller Lisbeth Shooter (lish@seges.dk).

Lisbeth Henricksen

Poul Bækbo

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk