Viden om ingredienser: Anvender Aller Aqua om fiskemel og fiskeolie

Aller Aqua producerer fiskefoder til dam- og havbrug. Virksomheden, der har hovedsæde i Christiansfeld, har desuden et R&D-center i Tyskland, hvor de løbende arbejder på at optimere, udvikle og dokumentere produkteffekten. Vi har interviewet CEO Hans Erik Bylling om, hvorfor Aller Aqua benytter fiskemel og -olie i sine produkter.

 

Høj fordøjelighed giver konkurrencefordel

Landbrug & Fødevarer: Hvorfor benytter Aller Aqua fiskemel og -olie?

Hans Erik Bylling: Vi anvender fiskemel i vores fiskefoder, fordi fiskemel er en kilde til højtfordøjeligt protein og aminosyrer. Meget få råvarer matcher fiskemels fordøjelighed, hvilket ift. pris og ydeevne gør det mere konkurrencedygtigt end andre råvarer såsom højproteinsoja eller fjerkræmel.

 

Fiskemel bidrager desuden til øget foderindtag, da vandopløseligt protein i fiskemel frigøres i vandet. Det gør fiskefoderet mere velsmagende, hvilket i særdeleshed påvirker sensitive arter som søtunge og pighvar. Grundet vitamin- og mineralindholdet har fiskemel også en sundhedsfremmende effekt på fiskene. Endvidere er det rent teknisk en vigtig ingrediens, idet det bidrager til foderets bindeevne.

 

Vi anvender fiskeolie i vores produkter, fordi det er en vigtig kilde til omega-3 fedtsyrer, som er essentielt for især marine arter. Omega-3 fedtsyrer er også vigtigt ift. forbrugersundhed, hvilket påvirker den globale pris af visse fiskeprodukter.

 

Spiller en nøglerolle i fiskefoder af høj kvalitet

Landbrug & Fødevarer: Hvilke potentialer og muligheder ser Aller Aqua for fiskemel og -olie som ingrediens?

Hans Erik Bylling: Fiskemel og -olie vil fortsat spille en nøglerolle som ingredienser i fiskefoder af høj kvalitet. Der er ydet en stor indsats for at reducere afhængigheden af fiskemel og -olie, men for såkaldte rovfisk er fiskemel stadig en vigtig kilde til protein og aminosyrer. Ikke mindst fordi egnede alternativer med samme fordøjelighed ikke er tilgængelige til en overkommelig pris.

 

Stabilitet og kvalitet går hånd i hånd 

Landbrug & Fødevarer: Hvilke ønsker har Aller Aqua til yderligere udvikling af fiskemel og -olie som ingrediens?

Hans Erik Bylling: Fiskemel og -olie er naturressourcer, hvis kvalitet og stabilitet påvirkes af det omgivende miljø. Derfor ønsker vi mere fokus på stabil produktkvalitet. Dette er ikke ensbetydende med, at fiskemel den ene dag er god og den anden dårlig. Det betyder derimod, at det accepterede spænd mellem god og acceptabel kvalitet gennem årene er blevet mindre, samt at kun stabil og høj kvalitet af fiskemel vil kunne garantere stabile forsyninger og produktion af fiskefoder i det lange løb. ”Godt nok” kvalificerer ikke til højkvalitetsfiskefoder.

 

Læs også:

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk