Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

De nye EU-regler om Novel Food – hvad er ændret?

I januar 2018 trådte den nye forordning (EU) 2015/2293 om novel food i kraft. Definitionen af ’novel food’ er opdateret og udvidet, og godkendelsesproceduren forenklet og centraliseret.

Novel food defineres, som i den forrige forordning (EF) nr. 258/97, som en ny fødevare eller fødevareingrediens, som ikke er blevet anvendt til konsum i nævneværdigt omfang i EU før d. 15. maj 1997. Antallet af fødevarekategorier er steget fra 4 til 10. Med den nye forordning dækker begrebet novel food også over traditionelle fødevarer fra tredjelande, samt hele insekter, og fødevarer bestående af industrielt fremstillede nanomaterialer. Genmodificerede fødevarer, fødevareenzymer, tilsætningsstoffer, aromaer samt ekstraktionsmidler er reguleret under anden lovgivning, og falder derfor ikke under novel food forordningen.  

Forenklet og centraliseret godkendelsesprocedure

Ved en novel food ansøgning er det nu udelukkende EFSA, der står for risikovurderingen af den pågældende fødevare og ikke som tidligere, hvor det enkelte medlemsland var involveret. Den samlede procestid for en ansøgning forventes at være 18-24 måneder. En novel food godkendelse bliver generisk, og tilføjes EU-listen over tilladte nye fødevarer. Der er dog mulighed for at ansøge om en 5 års databeskyttelse ved nyligt udviklede videnskabelige data. Traditionelle fødevarer fra tredjelande gennemgår en hurtigere godkendelsesprocedure, og forventes afsluttet indenfor ca. 5-9 måneder.

Hvad betyder reglerne for fødevare -og ingrediensvirksomheder?

Som fødevare- og ingrediensproducent skal man ved udvikling af nye produkter være opmærksom på, om det kan være en novel food. Det er op til lederen af fødevarevirksomheden at kunne redegøre for dette. Se hvordan dette vurderes i Fødevarestyrelsens vejledning om novel food her.

Ved tvivlstilfælde kan de nationale myndigheder konsulteres. Hvis det vurderes, at den pågældende fødevare/ingrediens er novel, skal der udarbejdes et dossiers til brug i ansøgning om godkendelse. EFSA har lavet en vejledning til, hvad en novel food ansøgning skal indeholde. Den kan findes her. Den færdige ansøgning sendes elektronisk til EU-kommissionen. Hvis fødevaren/ingrediensen godkendes, tilføjes denne til EU-listen over godkendte novel foods.

Anne Kristine Bækbo

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk