Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Fremdrift for fødevarebranchen og tættere R&D samarbejde i ingrediensbranchen

Sanovo Egg Group er specialiseret i løsninger til ægforarbejdningsindustrien. Vi har interviewet CEO Henrik Pedersen om udfordringer og muligheder i ingrediensindustrien.

Stort fokus på dyrevelfærd ændrer markedet

Landbrug & Fødevarer: Hvad producerer Sanovo og hvor anvendes jeres produkt typisk?

Henrik Pedersen: Sanovo producerer forskellige typer af applikationsorienterede pulverprodukter primært baseret på æg fra høns som råvare. Produkterne anvendes typisk i fødevareindustrien i bageri, mayonnaiser samt dressinger, iscreme, kød, fisk m.v. I Europa er der stort fokus på dyrevelfærd, og i lighed med at konsumæg i højere og højere grad overgår fra buræg til alternative kategorier, ser vi derfor det samme på B2B markedet. Æg inddeles primært i 4 kategorier: bur, fritgående, skrab og økologiske. På nuværende tidspunkt udgør buræg fortsat ca. 50% af produktionen i Europa, men grundet trenden på markedet, kan dette forventes at falde. Vores største markeder er Europa, Mellemamerika, Mellemøsten, Fjernøsten, Japan og så oplever vi også stigende efterspørgsel i Afrika.

 

Synergi på tværs af brancherne

Landbrug & Fødevarer: Hvad ser I som de største udfordringer inden for jeres produktsegment?

Henrik Pedersen: Æg er en råvare, som historisk er særdeles prisfølsom og påvirkes markant af forhold som fx dyresygdomme, ændringer i lovgivningen m.v. Derudover er produktion og proces af æg en relativ lille branche i forhold til andre brancher inden for animalsk produktion, som er præget af store kooperativer og private virksomheder. Her er ægbranchen fortsat meget fragmenteret. Kombinationen af stor prisfluktuation på en væsentlig råvare, en høj grad af konkurrence og salg på længerevarende aftaler til store kunder giver sine udfordringer.

Grundet branchens fragmenterede struktur med både store, mellemstore og mindre, familieejede virksomheder, giver det en udfordring i forhold til at løfte store R&D opgaver. Vi har en stærk landbrugstradition i Danmark og et godt ry uden for landets grænser. Her kunne der måske plantes en tanke omkring et endnu tættere samarbejde på tværs af brancherne i Danmark, så den danske fødevarebranche kan drives yderligere fremad og vi kan skabe synergier.

 

Tættere R&D samarbejde i ingrediensindustrien

Landbrug & Fødevarer: På særligt hvilke områder kunne Sanovo forestille sig et samarbejde med andre virksomheder fra ingredienssektoren?

Henrik Pedersen: En overordnet tanke kunne være at etablere et tættere samlet R&D/applikationscenter for ingrediensbranchens medlemmer. Dette som et første step for at give de bedst mulige forudsætninger til den danske ingrediensindustri på udviklingssiden og styrke samarbejdet. Der er alt andet lige mange grænseflader, hvor det kunne give god mening og aflede synergier ved et sådant samarbejde. Omvendt er der selvfølgelig også forhold, hvor ingredienssektoren tilbyder til samme kunder og applikationer samt, at der vil kunne være udfordringer med aftale af IP rettigheder m.v. Et eventuelt samarbejde på udviklingssiden ville derfor kun kunne materialiseres, i fald der kan findes en samarbejdsform, som alle kunne tiltræde.

Når det så er sagt, synes jeg, at vi i Danmark i dag har forskellige gode muligheder for et godt og dynamisk samarbejde industrierne i mellem og i samarbejde med det offentlige, herunder universiteterne gennem fx Innovationsfonden. Vi lever dog i en særdeles foranderlig og disruptiv verden, så det at hele tiden tænke på kanten af boksen er en nødvendighed.

 

Tidligere interviews med dine med-medlemmer:

DNA Diagnostic - PCR test kits

KMC - Kartoffelstivelse og -protein

ZPD - Sodium Chondroitin Sulfat

Hamlet Protein - Højt forædlet sojaproteinkoncentrat

Marine Ingredients Denmark - Fiskemel og fiskeolie

European Protein - Proteinfoder

AM Nutrition - Ærteprotein og -stivelse

Danish Crown Ingredients - Kødprotein

Coca-Cola Nordic Services - Understøtter afsætning

AKV Langholt - Kartoffelstivelse og -protein

Fipros - Processer

Salixin - Pileekstrakt 

Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk