Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Dine med-medlemmer: AM Nutrition

AM Nutrition producerer og sælger ærteprotein og -stivelse globalt til brug i fødevarer, foder, dyremad og tekniske applikationer. Lær AM Nutrition bedre at kende med Thomas Eskildsen, business manager.

Bæredygtige, alternative proteiner

Landbrug & Fødevarer: Hvad producerer AM Nutrition og hvor bruges jeres produkt typisk?

Thomas Eskildsen: Vi producerer vores ærteprotein og -stivelse ved luftfraktionering af gule ærter. Det er en proces som sker i stor skala hos AM Nutrition i Stavanger, Norge. En tørret gul ært bliver splittet i tre i dele denne proces. Man fjerner først skallen, der er rig på kostfibre og derfor en god og sund ingrediens til f.eks. brød. De afskallede ærter formales fint og ved hjælp af luft og mekanik får man to fraktioner ud af det. Man får en stivelsesdel og en proteindel. Proteindelen er især blevet afsat til pet food, stivelsesdelen til pet food og til fiskefoder.

Som noget nyt starter vi meget snart en videreforarbejdning af proteinet i Danmark så det kan anvendes som et bæredygtigt alternativ (eller supplement) til kød og andre planteproteiner. Produktionen af ærter er bæredygtig på alle måder. For det første binder ærter fra naturens side kvælstof i luften, når de dyrkes. Det vil sige, at de afgrøder, der kommer året efter, kan udnytte det kvælstof, som er efterladt i jorden. Derved bruger man mindre gødning. Samtidig er fraktioneringsprocessen helt mekanisk, dvs. den involverer ikke vand eller kemikalier. Ærteproteinet er ydermere ikke et allergen og samtidig non-GMO samt dyrket i nærområderne.

 

Clean label og ærteprotein som det nye soja

Landbrug & Fødevarer: Hvad lægger jeres kunder på disse markeder særlig vægt på og hvordan sikrer I, at I bedst muligt møder deres behov?

Thomas Eskildsen:Vores kunder går meget op i funktionalitet ift. brug i deres proces. Samtidig går vi efter kunder, der gerne vil have ‘clean label’ og bæredygtige produkter. Vi er ofte til stede på messer og er i løbende kontakt med vores distributører om trends og udvikling af nye produkter.

Vi oplever en stærkt stigende efterspørgsel på ærteprotein fordi man ønsker et planteprotein, som ikke er på EU´s allergenliste og som ikke forbindes med GMO og udryddelse af regnskoven.

 

Virksomheder, der kan tage produktet i en ny retning 

Landbrug & Fødevarer: Hvilke former for samarbejde kunne I forestille jer i relation til andre virksomheder fra sektoren?

Thomas Eskildsen:Vi vil gerne produktudvikle og -tilpasse i samarbejde med vores kunder. Vi kunne godt forestille os at samarbejde med virksomheder, som kunne tage vores produkter videre i en anden retning, end den vi selv fokuserer på. Dette kunne eksempelvis være, når vi laver vores stivelsesfraktion. Her er der stadig noget protein tilbage i stivelsen, som vi ikke kan fjerne med vores proces, men det er der andre, der kan.

 

Tidligere interviews med dine med-medlemmer

DNA Diagnostic - PCR test kits

KMC - Kartoffelstivelse og -protein

ZPDSodium Chondroitin Sulfat

Hamlet Protein - Højt forædlet sojaproteinkoncentrat

Marine Ingredients Denmark - Fiskemel og fiskeolie

 

Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk