Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Dine med-medlemmer: AKV Langholt

AKV Langholt er en af Danmarks fire kartoffelmelsfabrikker, der producerer kartoffelstivelse og kartoffelprotein. Læs mere i interview med CEO Ronnie Bo Nielsen.

Fra kartoffelstivelse i pølser til gødningsprodukt

Landbrug og Fødevarer: Hvad producerer AKV Langholt og hvor anvendes jeres produkt typisk?

Ronnie Bo Nielsen: Vi producerer primært kartoffelmel, også kendt som kartoffelstivelse. Samtidig indeholder vores produktsortiment også kartoffelprotein og K2. K2 er et gødningsprodukt, der består af inddampet kartoffelsaft. AKV Langholt opererer udelukkende på B2B. Et eksempel på en af vores kunder kan være en kødproducent, der benytter vores kartoffelstivelse til at opnå en vis konsistens i deres kødprodukt.

Naturlig udvikling af resistent kartoffelsort

Landbrug og Fødevarer: Hvordan arbejder I med bære-dygtighed?

Ronnie Bo Nielsen: Det går særligt igennem vores andelstanke, hvor vi sammen med landmændene tænker hele vores supply chain igennem. Eksempelvis har vi historisk den største agro-afdeling i Danmark, hvor vi udvikler kartofler til avl. Her har vi udviklet en sort, der er skimmelresistent. Det betyder i praksis, at i stedet for, at man behøver sprøjte et sted mellem 8-12 gange om året, kan man nu nøjes med 3 gange. På den måde bruges der langt færre pesticider på marken. Dette er fremkommet den naturlige vej via parring og fremavl generation for generation og er derfor en længerevarende proces. Det tog os 8 år at udvikle den skimmelresistente sort, hvilket ikke er ualmindeligt.

Kartofler er en meget energitung branche. Her arbejder vi konstant på, hvordan vi kan nedsætte vores energiforbrug. Dette kommer blandt til udtryk ved vores produkt K2. K2 er fremkommet ved blanding af vores tidligere safttyper K30 og K45. Efter blandingen fjernes proteinet og kartoffelvandet afdampes, således at tørstofprocenten stiger fra ca. 3% til 40%. Vi plejede at have 200.000 m2 kartoffelsaft, som skulle pumpes og køres rundt til marker. Dette er med udviklingen af K2 nu nede på 13.000 tons. Dette giver langt mindre transport og et mere effektivt produkt.


Repræsenteret i hele verden

Landbrug og Fødevarer: Hvilke eksportmarkeder er de vigtigste for jer?

Ronnie Bo Nielsen: 98-99% af vores kartoffelstivelse er eksport. Af den grund er de fleste eksportmarkeder vigtige for os og vi er også repræsenteret i hele verden. Dog har vi et ekstra godt øje til Asien for tiden. Den stigende middelklasse stiller nogle ønsker til en livsstil, der i større og større grad minder om vores i Vesten. Dette inkluderer blandt andet brugen af kartoffelstivelse i stigende grad.


Allerede i dialog om flere samarbejder

Landbrug og Fødevarer: På særligt hvilke områder kunne AKV Langholt forestille sig et samarbejde med andre virksomheder fra ingredienssektoren?

Ronnie Bo Nielsen: Vi har allerede et samarbejde med KMC, som repræsenterer de andre kartoffelmelsfabrikker i Danmark. Vi er positive over for samarbejde og håber at vi inden for et år kan starte produktionen af et nyt produkt sammen med dem, yderligere er vi også i dialog med andre ingrediensvirksomheder. Generelt undersøger vi gerne, om vi kan skabe added value ved samarbejde. Vi har et partnerskab med Cargill, der er en af verdens største fødevareleverandører. Hertil kan det nævnes, at vi lige har bygget en fabrik sammen, hvor vi udvikler nye clean label produkter til fødevarer hvilket vi forventer os meget af.

 

Tidligere interviews med dine med-medlemmer:

DNA Diagnostic - PCR test kits

KMC - Kartoffelstivelse og -protein

ZPD- Sodium Chondroitin Sulfat

Hamlet Protein - Højt forædlet sojaproteinkoncentrat

Marine Ingredients Denmark - Fiskemel og fiskeolie

European Protein - Proteinfoder

AM Nutrition - Ærteprotein og -stivelse

Danish Crown Ingredients - Kødprotein

Coca-Cola Nordic Services - Understøtter afsætning

Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk