Vi deltog i 2004-5 i et AU projekt på Fyn, der hed ”Planter til Sundhed”, og dette projekt fokuserede på at finde og beskrive potentielle planter, der med fordel kunne dyrkes i Danmark, og tage kampen op med udenlandske produkter som f.eks. Aloe Vera. Vi leverede pileplanter til forsøgende og konklusionen i den afsluttende rapport var, at pil var den plante, der vurderedes at have det største potentiale i Danmark.
Al energiforbrug er grøn
Landbrug & Fødevarer: Hvordan arbejder I med bæredygtighed?
Søren Fisker: Vi blev omlagt til økologi i 2012, så al vores pil er økologisk dyrket og renholdes mekanisk. Vi har vores egen fabrik, hvor vi udvinder, raffinerer og pakker vores råvarer. Hertil bruger vi vores egen flisfyrede varmekilde. Ingen benyttelse af fossile brændstoffer, men derimod økologisk pileflis. Derudover har vi også vindmøller på vores ejendom til at levere strøm, så hele vores energiforbrug er grøn.
Økologi og naturlige stoffer vægtes højt
Landbrug & Fødevarer: Hvad ligger jeres kunder særlig vægt på?
Søren Fisker: Kunderne i Danmark ligger særligt vægt på funktionaliteten og den antiinflammatoriske og antibakterielle virkning, som pilen har. Internationalt ligges der ydermere særlig vægt på, at det kommer fra Danmark, da der som bekendt generelt stoles meget på danske produkter. Så funktionen, det danske og det økologiske er vigtigt.
Hertil har certificeringer også været vigtige med hensyn til især de internationale kunder. Vores kosttilskudsråvare er økologisk certificeret (DK+EU) og vores kosmetikråvare Ecocert/Cosmos, Vegan og Nature certificeret. Uden disse havde vi ikke nået de store udenlandske kunder. Markedet med kosmetikingredienser, som vi arbejder på, har tidligere primært været domineret af kunstigt fremstillede kemiske aktiver, men i dag er der en stærk trend mod naturlige (og økologiske) virksomme stoffer, der kan erstatte denne kunstige kemi.
Stort distributionsnetværk
Landbrug & Fødevarer: Hvordan distribuerer og markedsfører I jeres produkt?
Søren Fisker: I dag distribueres vores råvarer i Tyskland, Østrig, Schweitz, Grækenland og Spanien, og vi har netop fået en distributør i USA, hvor vi deltager på første messe i New York i midten af maj 2018. Vi forhandler desuden med distributører i Italien og UK. Målet er at have distribution i den største del af EMEA og Nordamerika i 2018, og med den interesse vi oplever omkring vores råvarer, er dette absolut en overkommelig målsætning.
Vi er desuden repræsenteret på markedsføringsplatformen www.ULProspector.com, hvor datablade og præsentationer af vores råvarer til kosmetik og fødevarer kan findes. På denne platform kører vi annoncer, nyhedsbreve og artikler og platformen sikrer os direkte adgang til designere af kosmetik og kosttilskud.
Fordel ved samarbejde
Landbrug & Fødevarer: På særligt hvilke områder kunne Salixin forestille sig et samarbejde med andre virksomheder fra ingredienssektoren?
Søren Fisker: Vi er stadig små og kunne derfor drage stor fordel af at samarbejde med en større virksomhed og måske til sidst blive en del af den. I dag bruger vi mange konsulenter i vores udviklingsarbejde og dokumentationsproces, men ved at komme ind i en større organisation, kunne vi få adgang til mange funktioner, som vi ikke har pt. Vi forventer desuden en voldsom vækst i vores afsætning og produktion, og for at kunne løfte denne opgave sikkert, ville det helt klart være en fordel for os at være en del af en stor virksomhed.