Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Fermenteret tang udkonkurrerer bakterier

European Protein producerer tørret, mælkesyrefermenteret proteinfoder. Deriblandt fermenteret tang. Lær om dets gode egenskaber i interviewet med administrerende direktør, Jens Legarth.

Eliminering af coli og andre bakteriesygdomme

Landbrug & Fødevarer: Hvad producerer European Protein og hvor bruges jeres produkt typisk?

Jens Legarth: European Protein beskæftiger sig med produktionen af mælkesyrefermenteret proteinfoder til primært grise og fjerkræ, men også andre husdyr. Hovedsageligt fermenteres raps, soja og tang. Især tang og raps danner metabolitter (nedbrydningsstoffer) og peptider, når det fermenteres. Samspillet med probiotika, præbiotika, peptider og metabolitter sørger for en biologisk bioaktivitet i tarmene, som har en positiv indvirkning på sundhed. Det er helt enestående, at produkterne kan tilpasse og modulere tarmbakterierne. Denne modulering betyder, at man blandt andet kan udkonkurrere bakterier, som har en negativ indflydelse på dyrenes organer. Har dyrene en bakteriesygdom såsom coli, kan produktet eliminere coli, hvorved diarré undgås.   

Fermenteringsprocessen er afgørende og kan tilpasses efter målet. Med andre ord vil der på sigt ikke være en bakteriesygdom, som ikke kan udkonkurreres. Men der er også andre produkter, som har vist store muligheder for at reducere inflammatorisk infektion, der er et stort problem i aqua og pet segmentet. Produkterne har også vist, at de kan stoppe genernes mutation og derved stoppe de naturlige bakteriers tilpasningsevne og herunder stoppe videre resistensudvikling.

Ved at bruge tilpasset mælkesyrefermenteret foder som alternativ til antibiotika, kan bakterie- og sygdomspresset nedsættes i staldmiljøet. 

Nye metoder som en udfordring

Landbrug & Fødevarer: Hvad ser I som de største udfordringer inden for jeres produktsegment?

Jens Legarth: European Proteins produkt er funktionelt og skaber en bioaktivitet, som arbejder i tarmen. I Danmark siger en frivillig aftale, at alle piller til dyr skal varmes. Dette ødelægger effekten af European Proteins produkter, og på den måde vil pelleteringen slå bioaktiviteten ihjel.

Generelt er det også en udfordring, at dette er en helt ny måde at gøre tingene på og en ny tankegang. Dette er en udfordring, da folk ikke kender til virkningerne og metoden endnu. Dyrlægerne er vant til og uddannet i at arbejde med antibiotika og derfor er det en udfordring at rådgive og arbejde med European Proteins produkt - det er simpelthen et ukendt farvand. Således er der en stor omvæltning i forhold til de gamle arbejdsmåder, som skal udfordres og en manglende accept over for nye produkter, som vi skal arbejde på.

Mulige samarbejder om koncepter

Landbrug & Fødevarer: På særligt hvilke områder kunne European Protein forestille sig samarbejde med andre virksomheder fra ingredienssektoren?

Jens Legarth: Generelt er vi meget åbne over for nye samarbejdspartnere, hvis de har et produkt, der kan forbedre vores produkt. Eksempelvis virksomheder, som arbejder med proteinproduktion. Det kunne være, at der var nogle andre proteiner, der gav andre nedbrydningsstoffer, som kunne være interessante. Alternativt kunne det også være samarbejde omkring koncepter f.eks. antibiotikafri produktion eller MRSA, hvor vi har alternativer. Mikrobiomforskning er helt nyt og derfor er der ikke meget eksisterende viden. Det er et spørgsmål om at prøve nye ting hele tiden. Hertil kan det nævnes, at vi samarbejder med universiteter og har 8 forskningsprojekter kørende med et samlet budget på 125 millioner kroner. 

Mere om tang

Viden om ingredienser - Forsker om tang

Viden om ingredienser - Nordisk Tang 

Viden om ingredienser - Fermenteringsprocessen af tang 

FermBiotics - Fermenteret ingrediens med farmaceutisk potentiale 

Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk