Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Regulatorisk lettilgængelig ingrediens - den ene side af historien - og den anden...

Mens tang har været en regulatorisk lettilgængelig råvare for FermBiotics, har rapsskråen som råvare budt på en række udfordringer.

Start-up virksomheden FermBiotics er trods sin unge alder nået langt i udviklingen af petfood- og fødevareingredienser med farmaceutisk virkning. CEO Søren Kjærulff fortæller her, hvordan virksomheden arbejder med fermenterede råvarer.

Kosttilskud med anti-inflammatorisk virkning

Landbrug & Fødevarer: Hvad producerer FermBiotics og hvor anvendes jeres produkt?

Fermbiotics producerer et kosttilskud ud fra rapsskrå og tang. Vi bruger mælkesyrebakterier til at fermentere rapsskråen og tangen, hvoraf man får et pulvermateriale, som har både præ- og probiotisk virkning samt mange sunde bioaktive metabolitter. Vi har fokus på mælkesyrebakterierne, da de overlever i fermenterings-processen og bliver en del af produktet, hvor de bidrager til en god indflydelse på tarmsundheden i maven.

Vi har undersøgt vores produkt i flere dyremodeller, f.eks. grise, hvor vi kan vi se, at det har forskellige virkninger. Det har bl.a. en anti-inflammatorisk virkning, som vi har påvist i laboratoriet. Produktet kan gives til folk, der har problemer med inflammation – f.eks. skader, men også til folk, der er påvirket af autoimmune sygdomme, såsom kronisk tarmbetændelse. Silkeborg Hospital afprøvede det på patienter med autoimmune sygdomme, hvor det havde en positiv effekt.

Bureaukratiske udfordringer

Landbrug & Fødevarer: Hvilke muligheder optager FermBiotics og hvilke større udfordringer er I stødt på som ingrediensproducent?

Tangproduktion i Nordeuropa er interessant. Tang er en ny kilde og samtidig en meget bæredygtig måde at få fødevareingredienser på. EU har støttet tangproduktionen med mange midler, og man ser i stor grad forskning omkring tangen og dens positive effekter i Asien. Der er et stort potentiale, da tang regulatorisk er en lettilgængelig ingrediens.

Lovgivningen er således, at en fødevare defineres ved noget, som har været på markedet før 1997. Efter dette årstal er det en ’novel food’. Det giver nogle udfordringer for os, da vores produkt består af tang, raps og mælkesyre. Mælkesyrebakterier og tang defineres som fødevarer, men ikke rapsskråen, da den ikke er blevet indtaget som fødevare før 1997.

Rapsskråen er det, der er tilbage, efter olien presses ud af et rapsfrø. Selvom olien fra rapsfrøet er en fødevare, så er det, der er i overskud, ikke nødvendigvis en fødevare. Det betyder, at vi skal igennem en novel food-ansøgning, der koster mange penge og meget tid. Dette er ikke nødvendigt med tangen.

Vi har et produkt klar, men vi afhænger lige nu af vores novel food-godkendelse, som kan tage et års tid. Hvis vi får godkendelsen, er vores fremtidsudsigter rigtig gode. Globalt set er der stort fokus på nye, sunde fødevareingredienser, hvor især de fermenterede er populære. Det er en god måde at præservere maden på samt bibeholde gode bakterier.

Produkt med mange anvendelsesmuligheder

Landbrug & Fødevarer: På særligt hvilke områder kunne FermBiotics forestille sig at samarbejde med andre virksomheder fra ingredienssektoren?

Vores produkt og tang kan bruges i mange sammenhænge. Det kan være kosttilskud, men også som f.eks. drys på mælkeprodukter. Et potentielt samarbejde kunne være med forskellige fødevareproducenter, eksempelvis Arla, som kunne udskifte drysset på deres ’Cultura’ med vores produkt. Derudover er pharmaselskaber også begyndt at kigge i denne retning, da der i stor grad bliver forsket i tarmflora, hvilket vi er en del af.

Vi er jo et startupselskab, så det vi typisk gør er at arbejde sammen med både virksomheder og universiteter gennem forskellige EU-projekter.

For eksempel har vi et EU-projekt med 20 forskellige partnere, hvorigennem vi arbejder meget sammen med universitetet i Reykjavik. Vi sender vores stoffer derop, da de har ekspertise på området.

Vi har også et samarbejde med Københavns Universitet, hvor vi undersøger, når grise spiser vores fermenterede tang- og rapsprodukter. Grisene bruges som model for mennesker. Så har de undersøgt, hvordan det indvirker på grisenes tarmflora, i det der kaldes mikrobiotiske studier.

Derudover arbejder vi sammen med selskabet Ocean Rainforest fra Færøerne, som producerer tangen til os. Så den måde vi arbejder på, er fordi vi er små og ikke har så mange ressourcer, og derfor samarbejder vi med eksperter på området.

Ved at henvende os til en professor eller et selskab, som har arbejdet med det i 10, 15 eller 20 år, så kan vi hurtigt springe frem i stedet for at bruge et år på at finde ud af, hvordan vi gør. De er også interesseret i, at vi bruger deres viden i vores fermenterede produkter, så det er en god løsning for begge parter. 

Tidligere interviews med medlemsvirksomheder:

Sanovo Egg Group - Ægforarbejdning

Solina - Krydderiblandinger

AKV Langholt - Kartoffelprotein og -stivelse

Fipros - Processer

Salixin - Pileekstrakt 

Coca-Cola Nordic Services - Understøtter afsætning

Danish Crown Ingredients - Kødprotein

European Protein - Proteinfoder

Marine Ingredients Denmark - Fiskemel og fiskeolie

Hamlet Protein - Højt forædlet sojaproteinkoncentrat

KMC - Kartoffelstivelse og -protein

ZPD - Sodium Chondroitin Sulfat

DNA Diagnostic - PCR test kits

Mere om tang

Viden om ingredienser - Forsker om tang

Viden om ingredienser - Nordisk Tang 

Viden om ingredienser - Fermenteringsprocessen af tang 

European Protein - Fermenteret tang udkonkurrerer bakterier



Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk