Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Viden om ingredienser: Forsker om tang

Forsker, Susan Løvstad Holdt, giver et overblik over tangens muligheder som fødevare.

​Susan Løvstad Holdt fra forskningsgruppen for bioaktive stoffer på DTU Fødevareinstitut giver her et indblik i tangens verden og fortæller om interessen for tang som fødevare både på restauranter og hos produktionsvirksomheder. 

En verden af tang

Tang er i stigende grad på vej på menuen i det nordiske køkken. Ikke blot på de finere restauranter, der efterspørger frisk tang, men også på hverdagsmenuen hos almindelige forbrugere. Forbrugere, der er bevidste om den lokale bæredygtige råvare, som også er sund. Tang kan nemlig godt være med på de helt store trends, også når det gælder vegetarisk og vegansk.

Virksomhederne, der producerer, høster og handler med tang og færdigprodukter har travlt. Forbrugerne er begyndt at vænne sig til tanken/tangen, men der skal stadig bruges en del kræfter på at få danskerne til at smage på tang for første gang og høre den gode historie omkring sundhed, vitaminer og mineraler, umami, lokale proteiner osv.

​Forbrugere overraskes positivt

Når mødet så er sket, er det som oftest ikke sidste ”date”, da forbrugeren oftest overraskes meget positivt med f.eks. tangpesto, tangsennep eller den nordiske og bedre udgave af ”wakame-salaten fra sushi restauranten”.

Dette for blot at nævne nogle produkter og muligheder, for tang - havets grøntsag - er en gruppe med meget diversitet, hvor smag og tekstur er lige så forskellig som at snakke om bananer og broccoli, og med dertilhørende forskellige muligheder.

Øget kommerciel interesse for tang 

Der er udover kokke og privatpersoner flere virksomheder, der eksperimenterer med tang som ingrediens i produkter. Dog vil et fremtidigt større behov kræve en større udnyttelse af den danske lokale ressource, og vi vil højst sandsynlig kræve forsynings- og fødevaresikkerhed, hvilket vil sige mere dyrkning af tang, men også en systematisk risikovurdering, for at de store spillere vil give sig fuldstændig hen til tang.

FAO rapport

Tang kan meget vel blive en af fremtidens vigtige proteinkilder, hvilket fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen omtaler i en netop udsendt pressemeddelelse om fremtidens bæredygtige proteinkilder. Tangindustrien vurderes til at være seks milliarder værd, og det er en meget spændende industri, som er i vækst. FAO har udarbejdet en rapport om den globale tangindustri. Hent rapporten her.

Læs også rapporten Nordic Alternative Protein Potentials.

Mere om tang

Viden om ingredienser - Nordisk Tang 

Viden om ingredienser - Fermenteringsprocessen af tang 

European Protein - Fermenteret tang udkonkurrerer bakterier

FermBiotics - Fermenteret ingrediens med farmaceutisk potentiale 

Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk