Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Viden om ingredienser: Fødevareingrediensproducent Nordisk Tang om tang

Tang er en ingrediens med stort potentiale og mange anvendelsesmuligheder.

Tang er en bæredygtig og overset ressource i produktion af fødevarer. Virksomheden Nordisk Tang baserer sin forretning på produktion af fødevarer med tang som ingrediens. Vi har interviewet Bjarne Ottesen, produktudvikler i Nordisk Tang, om tangs anvendelsesmuligheder og egenskaber.

En fødevare med uanede muligheder

L&F: Hvorfor benytter Nordisk Tang fermenterede tangingredienser i sine produkter?

Bjarne Ottesen: Tang er en værdifulde kilde til biologisk aktive indholdsstoffer, der kan anvendes som ingredienser i farmakologiske applikationer samt i fødevarer og foder. Industriel fermenteret tang åbner op for et  bredt udvalg af fermenterede funktionelle fødevarer med fremragende sundhedsmæssige fordele. 

Fermentering er en sikker og ren teknologi til fremstilling af fødevarer og gavnlige indholdsstoffer med lave produktionsomkostninger.  Mikrobiel aktivitet i fermenteringsprocessen medfører en ændring af substratbestanddele og metabolisere komplekse matmatricer til simple biologisk aktive komponenter.

Tang indeholder således også store mængder let nedbrydelige kulhydrater, som er et fremragende substrat til mange formål.

Der sker mange biokemiske ændringer under fermentering, hvilket fører til ændrede kemiske sammensætninger og strukturelle ændringer i fytokemikalier ( kemikalier i planter) som igen påvirker produktegenskaberne i positiv retning, såsom bioaktivitet og fordøjelighed. Mange forskellige grupper af bioaktive komponenter afledt af tangfermentering har således vist sig at have fremragende funktionelle egenskaber og sundhedseffekter.

Bjarne Ottesen går i dybden med de bioaktive komponenter her 

Fremragende kilde til bioaktive stoffer

L&F: Hvilket potentiale og muligheder ser Nordisk tang for tang som ingrediens?

​Bjarne Ottesen:​ På grund af de potentielle anvendelsesmuligheder af bioaktive forbindelser i fødevarer, foder samt kemiske- og farmaceutiske industrier, er interessen for en ny metode til udvinding eller produktion af disse naturlige bioaktive forbindelser fra tang steget meget de seneste år. Bioaktive forbindelser er sundhedsfremmende bestanddele, der forekommer i små mængder i f.eks. tang. Blandt de bioaktive forbindelser kan bl.a. nævnes phenoler, alkaloider, peptider og polysaccharider som de mest almindelige.

Disse fermenteringsproducerede naturlige indholdsstoffer har potentiale i forbindelse med anvendelse til nutraceuticals og funktionelle fødevarer samt foder. Det er således påvist, at  fermentering af bæredygtig tang forøger tangens værdifulde egenskaber som antikoagulerende, antioxidant, antimikrobielle, antiinflammatoriske, og anticancer virkning m.m.. Fermenteringsafledte bioaktive forbindelser forventes således at få stadig større  opmærksomhed på grund af deres miljøvenlige produktion samt forbrugernes ønske om naturlige og  sunde fødevarer.

Disse bioaktive forbindelser kan bl.a. hjælpe med at fremme menneskers og dyrs sundhed og reducere risikoen for kronisk sygdomme såsom depression, forhøjet blodtryk, allergier og angst m.m..

I søgen efter biologisk aktive indholdsstoffer har tang vist sig at være en god kilde, da de er i stand til at producere et stort udvalg af sekundære metabolitter, der er kendetegnet ved en bred spektrum af biologisk aktivitetet. På grund af deres lave indhold af lipider og høj koncentration af polysaccharider,  fibre, mineraler, vitaminer og overflod af phenol forbindelser har disse stor betydning for sundhed og velvære. 

Hertil er et bredt spektrum af biologisk aktivitet fundet i tang, og herunder antioxidanter, antikoagulerende, antiinflammatoriske, antivirale og antimikrobielle aktiviteter. Således er tang en fremragende kilde til bioaktive stoffer, der kan anvendes som ingrediens i funktionelle fødevarer  og foder. Fermentering af tang har således et stort potentiale for anvendelse i produktionen af biologisk aktive forbindelser. 

Fermenteret tang kan anvendes direkte som funktionel mad og drikkevarer på grund af dets høje indhold af ​​bioaktive stoffer afledt af tangene eller de sekundære metabolitter produceret af mikroorganismerne i forbindelse med fermenteringen. 

​Fermenteringsprocessen kan udforskes yderligere

L&F: Hvilke ønsker har Nordisk Tang til yderligere udvikling af tang som ingrediens?

Bjarne Ottesen: Produktionen af yderligere ​​bioaktive forbindelser via fermentering bør stadig udforskes, og kunne f.eks opnås ved at anvende forskellige tangarter og mikroorganismer i fermenteringsprocessen. Derfor skal der udføres mere forskning for at forstå effekten af ​​forskellige fermenteringsfaktorer (fx mikroorganismer, dyrkningsmedium, temperatur og pH) på bioaktive forbindelser og deres egenskaber.  Ligesom der er brug for at få større viden om  hvordan den tilgængelige forskningsviden omsættes til industriel virksomhed. 

Mere om tang

Viden om ingredienser - Forsker om tang

Viden om ingredienser - Fermenteringsprocessen af tang 

European Protein - Fermenteret tang udkonkurrerer bakterier

FermBiotics - Fermenteret ingrediens med farmaceutisk potentiale 

Anemette Hansen

Nyhedsbrev Ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk