Foto: Aliga

Farveneutral mikroalge som plantebaseret protein til fødevarer med lavt kuldioxid-footprint

Den nordjyske virksomhed Aliga har udviklet og patenteret en NON GMO bleg Chlorella-mikroalge. Den farve-, lugt- og smagsneutrale alge har vist et kæmpe potentiale som erstatningsprodukt for proteiner til fødevareingrediensmarkedet.

For hvert kg algeprotein Aliga producerer, har de et CO2-footprint på kun ca. 1,2 kg, hvilket er lavt for en fødevare. Alger er det første led i fødekæden og har faktisk altid været en del af kosttilskud- og fødevareingredienssortimentet i Asien. Udfordringen, i den vestlige verden, er at øge forbrugerens kendskab og forståelse af havets planter som bæredygtige næringsrige fødevareressourcer!

Chlorella algen

Chlorella-algen er en af de ca. 10 godkendte mikroalger til fødevarer i EU og har mange ernæringsmæssige fordele. Chlorella indeholder store mængder protein, kostfibre, vitaminer og mineraler. Faktisk indeholder algen mere end 40% protein og de 13 vigtige aminosyrer. Især det store indhold af B12-vitamin er brugbart i vegetariske og veganske produkter, hvor B12-indholdet normalvis er lavere end i animalske produkter. Den blege Chlorella-alge har især vist sig anvendelig i drikke såsom proteinrige juices og energidrikke, men er også velegnet som proteinerstatning og/eller supplement i produkter som brød, pasta, pesto og andre dagligdagsprodukter. Aliga´s produkter til fødevareingredienser og kosttilskud markedsføres under deres brand Aliga Aqtive.

Aliga producerer en bestemt type Chlorella alge som den eneste kommercielle virksomhed i Skandinavien. Den grønne alge bruges til foder i fiskedambrug og som næringsrigt kosttilskud, men en egenudviklet og patenteret alge har gjort det muligt at producere en helt farve-, lugt- og smagsfri variant, der er anvendelig som ingrediens i fødevarer. Aliga er den eneste i verden som har patenteret og udviklet en bleg alge på netop denne næringsrige alge fra Chlorella-familien, hvor den grønne farve, i form af klorofyl, er fjernet. Pigmentet klorofyl ses ofte i forbindelse med tilstedeværelsen af antioxidanter og betakarotener, hvorfor klorofyl ikke fjernes ved anvendelse i kosttilskud. Den blege Chlorella er meget anvendelig som fødevareingrediens, da den ikke påvirker produktets udseende eller smag væsentligt. Hos Aliga opdyrker de selv algerne helt fra bunden i et 100% sterilt miljø fra deres eget laboratorium til fermenteringstanke, hvorefter de spraytørres.

 
 
Markedsmonopol
 
Konkurrencen på kosttilskud og fødevareingredienser fra mikroalgeproducenter i Danmark og Skandinavien er begrænset. De største konkurrenter inden for mikroalgeproduceret kosttilskud kommer fra Asien. Dog er der store fordele ved at være dansk producent af algen, da ”produceret i Danmark med det danske flag er en blåstempling af produktet og dermed højt anerkendt i såvel Danmark som i udlandet. Danmark har et højt niveau af hygiejne og fødevarekvalitet med vores mange fødevarestandarder. Aliga opdyrker algerne i sterile lukkede fermenteringstanke, hvilket øger fødevaresikkerheden, hvor man i Asien primært dyrker dem i åbent landskab ”punds” ved fotosyntese eller i fotobioreaktorer. Denne dyrkningsmetode påvirker naturligvis fødevaresikkerheden af produktet, men også prisen der stiger i takt med fødevaresikkerheden. Produktionseffektiviteten på Aliga´s produktionsanlæg er ca. 3.500 gange mere effektivt end ved fotosyntese, og kræver derved også mindre produktionsareal for et højt output.
 
Aliga har en bred skare af kompetencer blandt deres medarbejdere. Blandt de 13 ansatte i Hjørring er biologer, phd’er, civilingeniører med speciale i mikrobiologi og laboranter. Dertil kommer fødevare- og fermenteringsspecialister i produktionen fra virksomheder som Arla og Novo Nordisk. Med virksomhedens stærke bagland hjælper de også deres kunder med applikationer afhængigt af, om de nærringsrige algeprodukter skal anvendes som foder, kosttilskud eller i fødevarer.
 
Som den eneste danske virksomhed, der har haft succes med dyrkning af alger i kommerciel industriel skala, ser Aliga et stort potentiale i de grønne og blege alger. Aliga producerer på nuværende tidspunkt ca. 25 tons algepulver om året, men allerede inden udgangen af 2022 vil der blive produceret mere end 150 tons om året. Virksomheden har strategiske vækstplaner som skal øge produktionskapaciteten til over 5.000 tons algepulver fra 2024. I 2022 forventes 95% af deres omsætning at udgøre salg til fødevarer og kosttilskud, hvilket virksomheden oplever en stigende efterspørgsel på.
 

Ole Vangsted Ellefsen

Nyhedsbrev til ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk