Foto: DNA Diagnostic

Lynhurtig metode til detektion af bakterier i fødevarer

Der er nok mange, der i forbindelse med coronapandemien, er blevet bekendt med begrebet ”PCR”, men det er nok de færreste, der kender det fulde potentiale bag teknikken. Det gør biotekvirksomheden DNA-Diagnostic til gengæld.

Da coronapandemien rullede ind over verden lancerede DNA-Diagnostic en hurtigtest, der blev solgt i udlandet før den kom til Danmark. Men virksomheden kan meget mere end dette. Læs med her og bliv klogere på den smarte teknik inden for fødevaresikkerhed.

Fra leukæmi-test til fødevaresikkerhed

Virksomheden DNA-Diagnostic er forankret i Risskov, hvor den blev stiftet i 1992. Den danske biotekvirksomhed startede sin succes med at producere test kits til leukæmi, der stadig i dag sælges til hospitaler verden over. Med denne teknik kan et enkelt og brugervenligt test kit screene variationer i patientens DNA således, at hospitalerne kan påbegynde den korrekte behandling hurtigst muligt. Hvis virksomheden kunne teste for sygdomme og ændringer i DNA’et, hvad kunne det så ikke ellers blive til, tænkte de. Fødevarer!

Sådan blev idéen til test kits til fødevaresikkerhed til. I dag har DNA-Diagnostic stor succes med at bruge teknikken PCR (polymerase chain reaction) – en hurtig og nøjagtig metode til at teste for fødevarebårne patogener (sygdomsfremkaldende bakterier) i forskellige fødevareindustrier. Metoden er også yderst relevant i relation til ingredienser. Hvis en råvare er kontamineret, er der risiko for, at ingrediensen og det færdige produkt også kontamineres. Som eksempel kan der testes op til 16 forskellige patogener i mælk, samt de kritiske patogener i mælkepulver, der ofte indgår i andre produkter såsom infant formula. Ved anvendelse af PCR-metoden kan man ofte have resultatet inden for få timer ift. til en tidskrævende dyrkning af bakterier.

Kunder over hele verden

Forskellige verdensdele har udfordringer med forskellige bakterier, men fælles for dem alle er kravet om en god fødevarestandard for at sikre forbrugeren høj sikkerhed. Salmonella og Listeria er eksempelvis relevante på tværs af alle markeder, hvor der ønskes en akkurat og valideret test der giver resultat indenfor få timer. DNA-Diagnostic har distributører og kunder i stort set hele verden. Virksomhedens primære kunder er store fødevareproducenter og store private laboratorier, der sælger ydelser og analyser, men også hospitaler, der anvender deres leukæmi-test-kit.

Blandt DNA-Diagnostic’s ca. 25 medarbejdere har de en bred skare af kompetencer. Biokemikere, veterinærer, mikrobiologer og laboranter ikke bare udvikler produktet, men bidrager også med rådgivning før, under og efter opstart af PCR-laboratorier. 
PCR (polymerase chain reaction) er en metode, hvor genetisk materiale (DNA) kopieres i en enzymatisk reaktion. Dette har mange anvendelsesmuligheder, hvoraf en er detektion af patogener, ved at kopiere DNA regioner der er specifikke for disse patogener. PCR-teknologien har de fordele, at den er hurtig, meget sensitiv og selektiv, samt relativ billig.

vis du vil læse mere om PCR-metoden, kan du se denne video på 5 minutter.

Ole Vangsted Ellefsen

Nyhedsbrev til ingredienssektoren

Seneste nyt fra lf.dk