Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Danmark kan hjælpe Kenya til at mætte flere

Danske virksomheder og myndigheder kan hjælpe Kenya med at øge effektiviteten i landbruget og fødevareproduktionen fastslår Esben Lunde Larsen og Karen Hækkerup.

Indlæg i Skive Folkeblad, 25. maj 2016

Af Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, og adm. direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup.

I denne uge besøger miljø-og fødevareministeren sammen med Landbrug & Fødevarer og flere virksomheder landet, der er Østafrikas vækstlokomotiv Mejerisektoren i Kenya er veludviklet. Men i det tropiske klima kniber det med at holde kvaliteten og hygiejnen oppe, når mælken eksempelvis skal transporteres fra mange små landbrug til mejerierne.

Det fører til spild og lavere kvalitet. Det samme gælder for eksempel opbevaring af korn, hvor en stor del af høsten går til spilde, fordi den rådner eller bliver angrebet af svamp.

De udfordringer har danske virksomheder løsningerne på. I Danmark har vi nemlig gennem årtier skabt en viden og bevidsthed om kvalitet og hygiejne i alle led af værdikæden. Det gør, at vi dag producerer nogle af de mest sikre fødevarer i verden. Den høje danske kvalitet er bygget op gennem årtiers tætte samarbejde mellem fødevarevirksomheder, myndigheder og interesseorganisationer.

Den danske knowhow kan nu komme de kenyanske myndigheder til gavn. Miljø-og Fødevareministeriet har indledt et samarbejde med de kenyanske myndigheder om at løfte standarden inden for landets mejerisektor.

Det skal blandt andet ske ved at hjælpe med dansk viden om fødevaresikkerhed.

Samarbejdet med de kenyanske myndigheder er et godt eksempel på, at dansk bistandssamarbejde kan virke til gavn for både mennesker i udviklingslandene og for danske virksomheder.

Ved at løfte mejerisektoren i Kenya gøder danske myndigheder jorden for, at danske virksomheder kan komme ind på det kenyanske marked. Kenya er regionens økonomiske lokomotiv, og derfor har Danmark placeret to såkaldte vækstrådgivere i landet. De fokuserer på hhv. fødevareproduktion og miljøområdet.

Det er sektorer, hvor danske virksomheder har en førerposition og kan bidrage til udviklingen i en række lande verden over.

Men dansk teknologi og viden er ikke kun med til at sikre lokalbefolkningen mere sikre fødevarer. Det er også med til at mindske presset på miljøet og klimaet.

I Danmark producerer vi i dag eksempelvis noget af verdens mest klima-effektive mælk. Den teknologi har både landene i Afrika og andre dele af verden hårdt brug for, hvis den hastige befolkningstilvækst ikke skal føre til omfattende klimaødelæggelser og folkevandringer.

Seneste nyt fra lf.dk