Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Kæmper for plads på udenlandske hylder

Det er altafgørende for den danske fødevareklynge, at vi kan få eksporteret både fjerkræ, svinekød, mælk, mink og andre danske varer til udlandet. Men det sker ikke af sig selv. Det kræver hårdt arbejde, skriver Karen Hækkerup, adm. dir. for Landbrug & Fødevarer.

Indlæg i Dagbladet Roskilde 4. maj 2017

Af Karen Hækkerup adm. direktør for Landbrug & Fødevarer

Tilbage i sommeren 2014 pålagde Rusland en embargo på EU-varer, som også ramte os i Danmark. Det har været en øjenåbner, og vi har lært, at vi bliver nødt til at investere i fremtiden ved hele tiden at sørge for at holde så mange markeder åbne som muligt.

Hårdt arbejde betaler sig
Derfor glæder jeg mig også over, at der i løbet af de sidste 12 måneder har været flere vigtige resultater af både vores og fødevaremyndighedernes arbejde på netop det område.

Senest med Sydkorea, der efter fire måneders importstop af dansk fjerkrækød nu igen har åbnet op.

Og også i det sydamerikanske land Colombia, hvor vi i samarbejde med den danske ambassade, EU-Kommissionens kontor i landet og Fødevarestyrelsen har fået forhandlet en eksportaftale af dansk svin hjem efter to års arbejde.

Vi forventer, at den aftale vil kunne afføde eksportindtægter for op mod 60 millioner kroner til den danske svinesektor inden for få år.

Asien er vigtigt marked
Som eksemplerne viser, er arbejdet med markedsåbninger ekstremt vigtige.

Det indre marked i EU fungerer suverænt for den danske fødevareklynge, men i resten af verden er vores markedsadgang ikke naturligt givet. Her er fødevarer typisk underlagt en masse restriktioner som for eksempel told eller af mere fødevaremæssig karakter, og her skal vi kæmpe for at få adgang til at sælge vores danske varer.

Uden for EU er Asien et vigtigt marked for den danske fødevareklynge.

Derfor tager jeg også selv snart turen til Kina, hvor jeg sammen med blandt andet statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, vil kæmpe videre for det arbejde, der har stået på siden 2008 med at få åbnet Kinas import af blandt andet danske varmebehandlede svinekødsprodukter.

Og netop i Kina skal vi også sørge for at fastholde markedsadgangen for dansk minkskind, svinekød og mejeriprodukter.

Sikre fødevarer ikke nok
Det er ikke nok, at Danmark har et godt ry og er kendt som værende førende inden for fødevaresikkerhed.

Der skal dokumenteres, skabes tillid og skabes et grundlag for, at varen kan bevæge sig over grænsen.

Nogle gange kræver det papirarbejde, og andre gange kræver det både ministerbesøg og inspektionsbesøg.

Det er ofte de mest økonomisk attraktive lande, som også er de mest komplicerede markeder at komme ind på. Men i den sidste ende vil det også være det værd.

Vi bliver i hvert fald ved med at kæmpe for at se de danske fødevarer i både kølebokse og på hylderne i udlandet.

Seneste nyt fra lf.dk