FORSIDE
Verden elsker vores ost
<

Alle elsker dansk

Ost

Verden elsker vores ost

Danske oste henter år efter år medaljer til VM i ost, og det er bare toppen af den kransekage, der udgør den danske osteproduktion. For det er ikke bare kvaliteten, der er høj, det er også kvantiteten. Danmark er en stor spiller på verdensmarkedet, og det er ikke danske ostetyper som Danablu, Havarti og Danbo alt sammen. Vi er for eksempel en af verdens største eksportører af mozzarella.

Eksport af dansk ost, 2017

Dansk ost i New York City

Midt på Manhattan ligger en lille osteforretning, der forsyner newyorkerne med Havarti og Danablu.


Fra stald til mejeri

Fra stald til mejeri

Kvaliteten starter i stalden, hvor køerne passes og malkes.

Fra stald til mejeri

Fra stald til mejeri

Danske mælkeproducenter er dygtige til tage sig af deres køer, som går frit i store stalde og selv går ind i malkemaskinen, hvor de får velsmagende kraftfoder.

Fra stald til mejeri

Fra stald til mejeri

Råmælken køres direkte til mejeriet, hvor den bliver forvandlet til alt fra minimælk til Gamle Ole.

Danske køer har det godt

Jo bedre dyrene trives, desto mere og bedre mælk producerer de. Før koen kan producere mælk, går den typisk på græs. Når den bliver gammel nok til malkning, kommer den ind i en åben stald, hvor den går med en lille flok.

Malkning foregår ofte ved at koen selv går ind i en automatisk malkerobot, hvor den får en godbid som tak for mælken. Det er så populært, at køerne har et halsbånd på, der sørger for at de ikke kan komme ind i malkemaskinen igen før der er gået otte timer.

Danske køer er mere klimaeffektive

Danmark har gjort meget for at begrænse udledningen af drivhusgasser i landbruget, som i dag er blandt verdens mest klimaeffektive. Det gælder også for mælkeproduktionen. Alle dele i produktionen optimeres løbende. Foderet er udviklet så køernes dyresundhed er i top og de kan give en høj mælkeydelse. Og når malkekøerne ikke giver mælk længere, bliver hele dyret udnyttet til alt fra bøffer til lædertasker.