Frøavlernes forslag til ny EU Frølov

Efter en længere gennemgang af EUs frølovgivning med mange møder, seminarer og udvalgsarbejder har alle interessenter nu indsendt deres syn på, hvordan den fremtidige EU frølovgivning skal være.
Vi har i Danmark lavet vores eget forslag til, hvordan vi ønsker det skal være i fremtiden. Det er nogenlunde identisk med..........


Efter en længere gennemgang af EUs frølovgivning med mange møder, seminarer og udvalgsarbejder har alle interessenter nu indsendt deres syn på, hvordan den fremtidige EU frølovgivning skal være.
Vi har i Danmark lavet vores eget forslag til, hvordan vi ønsker det skal være i fremtiden. Det er nogenlunde identisk med det, som de europæiske professionelle interesseorganisationer ESA og COPA/COGECA også har indsendt til EU kommissionen, hvilket ikke er tilfældigt.
Det handler om, at vi fortsat ønsker en fælles Europæisk Sortsliste styret af CPVO, på baggrund af den såkaldte DUC test.
Vi er enige om, at DUC-testen skal fortsætte. Fra landbrugsorganisationernes side foreslår vi, at der skal dokumenteres flere ting i DUC-testen fremover. Det skal være mere, som vi kender fra de danske sortslister, men den type er ikke kendt i mange andre EU lande.
Ikke alle landes forædlere synes det er en god ide at fremlægge alle de oplysninger, men åbenhed om sortens kunnen er et brugbart redskab for landmanden.
Alle er også enige om, at certificeringssystemet skal fortsætte, men at det bliver gjort mere moderne end i dag. Certificeringen skal myndighederne stadig være ansvarlig for.
Patenter må aldrig blive noget, landmanden skal bekymre sig om.
Som noget nyt foreslås det, at hele spørgsmålet om bevaringssorter skal ind under en almindelige frølovgivning. Af hensyn til forbrugersikkerheden, skal der foreligge en dokumentation på bevaringssorten, inden den må dyrkes i et område med historisk begrundelse. Opfyldes det, må den dyrkes i et begrænset omfang, ellers skal den testes som alm. sort.
Der vigtigt fortsat at påvirke den politiske proces inden EUs frølov endeligt vedtages. Den lovgivning er landmandens eneste sikkerhed for, at han ved, hvad han putter i jorden, som med sikkerhed giver hans bedste indtjening.
 
Nr. 6