Tak for valget i Herning den 15 januar

Her godt 2 måneder senere, kan jeg se tilbage på 2 spændende måneder. Efter at have været rundt i 8 af 12 lokalforeningerne, står det klart at der er et stærkt foreningsliv med udgangspunkt i de faglige og "naturvidenskabelige" udfordringer forbundet med frøavl.

Det er en god stemning og et højt fagligt niveau, der kendetegner de lokalforeninger jeg har besøgt indtil videre.

Prioriteten er at blive integreret i de netværk Thor Gunnar Kofoed har været tilknyttet og har opbygget. Det er netværk med specifikke fagkompetencer, samtidig med et godt smil på læben og en hurtig replik. Et netværk og tone der er opbygget igennem de seneste 24 år?

2019 tager udgangspunkt i starten på et godt frøår. Mange anden års marker står flot og de førsteårs marker der overlevede 2018 har rettet sig positivt i det milde efterår.

Der følger også udfordringer med i 2019. Som bekendt har vi mistet godkendelsen på diquat, der vel nok har andel i, at Danmark er førende indenfor en række frøarter. Den 12. oktober 2018 blev forbuddet vedtaget i EU.

Der er tale om et forbud der rammer den danske frøavl særdeles hårdt. Som bekendt er det vanskeligt at selektere græs i græs. Her har diquat med sin unikke nedvisnings/blege-egenskaber vist sig at kunne løse problemet med blandt andet enårig og alm. rapgræs og ikke mindst nedvisning af frøafgrøder, det sikrer en homogen råvare. Konsekvenserne af forbuddet, vil betyde partier ikke kan leve op til de fastlagte kvalitetskrav som markedet efterspørger Vi sætter alle sejl for at finde en løsning og nye dyrkningsmetoder er allerede "under lup" på forsøgsstationerne.

Vi skal bruge vores sammenhold til også at løse denne udfordring.

Troels Prior Larsen