Lad os prioritere klimaet
Udgangspunktet for en god frøhøst ligger lige om hjørnet. Vejret er en medspiller, specielt for græsfrøet, havefrøet ser gerne lunere temperaturer. Bliver det en våd høst, en tør høst, eller en normal høst? Det er charmen ved at være frøavler!
Samme uafklarede spørgsmål gør sig gældende for den aktuelle dagsorden i frøbranchen. Klima er nævnt mange gange, og det her er ikke den sidste, for hvordan skal man opgøre klima? hvem skal tilskrives klima? hvem skal betale en omkostning til klimavenlig drift?
I det grønne landbrugsudspil fra EU fremgår klima som et af nøgleordene. Det er linket til CAP-reformen, hvor der lægges op til såkaldte ECO-Schemes, hvor man bliver belønnet for at lave grønne klimavenlige tiltag - et udmærket incitament til at fremskynde den grønne klimavenlige omstilling, som enhver frøavler ønsker at bidrage til. Endnu engang er det vigtigt at minde om ordet faglighed, og at naturen ikke altid handler efter den måde, som passer ind i den tankegang, som de fleste mennesker kunne tænke sig.
Det handler om prioriteringer. Er det klima, miljø eller bæredygtighed der skal have højeste prioritet? Eller er det udbytte, så der produceres mere på mindre? Hvad er bedst for naturen? Faktum er, at der ikke bliver produceret noget, der ikke bliver anvendt, eller sagt på en anden måde, så kan man ikke fjerne en del af produktionen, uden at den vil flytte et andet sted hen i den globale verden – det hedder udbud og efterspørgsel.
Nogen mener, at ploven skal på pension for at være klimavenlig, andre mener, at det er svært at dyrke økologisk jordbrug uden en plov. Vi skal ikke have en religiøs tilgang til, hvordan vi løser klimadagsordenen, vi skal bidrage der, hvor vi kan hver især, ud fra en faglig og geografisk tilgang på den enkelte bedrift. Det er vigtigt, at det frø der bliver produceret i henholdsvis Nordjylland, Gedser, Oregon og Wellington bliver klimastemplet efter samme opgørelse.