Årets øko-elev 2021

Årets Øko-elev 2021 blev kåret ved Økologisektionens årsmøde den 28. oktober på Nordjyllands Landbrugsskole. Førstepladsen gik til 26-årige Sigrid Eghøj Nielsen fra Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Igen i år afholdt L&F Økologi konkurrencen Årets Øko-elev for at give et ekstra skulderklap til elever rundt omkring på landbrugsskolerne, der brænder særligt meget for økologien. Konkurrencen var i år støttet af Nykredit og Rema1000.


Poul Erik Jørgensen fra Nykredit motiverede Nykredits medvirken som sponsor af konkurrencen.

Med 10 velkvalificerede elever fra 6 forskellige landbrugsskoler kom dommerkomitéen, bestående af 9 dommere fra forskellige dele af den økologiske sektor, på en vanskelig opgave, da man skulle udvælge 3 kandidater til nominering og efterfølgende afgøre, hvem der skulle løbe af med titlen som Årets Øko-elev.

Valget på Sigrid Eghøj Nielsen, der er 26 år gammel og går på 1. hovedforløb på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Sigrid har været elev på Hjelholt Uldspinderi på Østfyn, der i samarbejde med Kalø Økologisk Landbrugsskole har indstillet hende til konkurrencen. Ved kåringen fik Sigrid bl.a. følgende ord med på vejen:

"Dit videbegær om, hvordan man driver bæredygtigt økologisk landbrug har drevet dig til hvor du er i dag. Når du tænker økologi fremstår det som en selvfølgelighed, men du er samtidig også opmærksom på de kræfter, det kræver at gøre det på en bæredygtig og hensigtsmæssig måde."


Sigrid Eghøj Nielsen vandt 1. pladsen som Årets Øko-elev 2021.

 

2. pladsen gik til 18-årige Peter Søgård, som går på 1. hovedforløb på Landbrugsskolen Sjælland, og er elev på Pollerup Hovgård/Møn Is. Peter fik bl.a. følgende ord med på vejen:

"Du giver udtryk for, at vi ser ind i store forandringer i den måde som vi driver landbrug på og at vi derfor også hele tiden skal udvikle den måde, som vi ser økologi på. Du mener, skal udfordre ”plejer” og vanetænkning. OG så er du et aktivt menneske, der involverer dig, der hvor du er."


Peter Søgård vandt 2. pladsen som Årets Øko-elev 2021.

 

Prisen som Årets Bobler er en kategori, som kan rumme mange forskellige kvaliteter. Prisen gik i år til 19-årige Michael Petersen, der går på Agroskolen Hammerum, og som er elev på kvæggården Sønder Troelstrup ved Aulum. Om Michael blev der bl.a. sagt:

"Du er en super god praktiker samtidig med at du også fordyber dig i bøgerne og nørder teorier - du er videbegærlig. Din skole siger om dig, at du er en meget god og positiv repræsentant for landbruget generelt og i særdeleshed for økologien, uden at være fordømmende over for andre af landbrugets driftsformer."

Michael Petersen vandt prisen som Årets Bobler.

 


Kåring af Årets Øko-elev 2021. Fra venstre: Hans Erik Jørgensen (formand for Økologisektionen), Sigrid Eghøj Nielsen (1. plads), Peter Søgård (2. plads), Michael Petersen (Årets Bobler) og Poul Erik Jørgensen (Nykredit).