De nominerede

Vores jury har voteret og nomineret ni lokale ildsjæle, der på hver sin måde bidrager til udvikling, kultur og livskvalitet i de fællesskaber, de er en del af - til gavn for både samfundet og sammenhængskraften. Vinderen kåres ved Landbrug & Fødevarers Delegeretmøde den 10. november.

 
De nominerede til Landbrugets Samfundspris 2021 er:

  

#1 Jørgen Sonne Nielsen og Liselotte Paaske Nielsen

Jørgen Sonne Nielsen og Liselotte Paaske Nielsen er nomineret til Landbrugets Samfundspris for deres indsats for at give Rødby bylivet tilbage. Med udgangspunkt i et fredet pakhus, som de købte for 12 år siden og overdrog til lokalsamfundet som kulturhus, har de tilført Rødby ny vitalitet og udvikling. Kultur- og Pakhuset har banet vejen for en ny forståelse af købstadens betydning og muligheder. I Pakhusets baghave har byen blandt andet fået en ny legeplads, en kælkebakke og en bålhytte.

 

#2 Mogens Nissen Kjær

Mogens Nissen Kjær er nomineret til Landbrugets Samfundspris for opførelsen af en ny hal i Kalvslund. Efter en tid med dårlige forhold for foreningslivet i den gamle skoles gymnastiksal besluttede Mogens sammen med en kreds af borgere at bygge en ny hal ved siden af forsamlingshuset. Et samarbejde med den lokale fodboldklub medførte også en ny fodboldbane nær forsamlingshuset, og hallen huser i dag både en lang række foreningsaktiviteter og et lokalhistorisk arkiv.

 

#3 Djurslandgården

”Djurslandgården” er nomineret til Landbrugets Samfundspris. ”Djurslandgården” er et koncept udviklet af et udvalg i Djursland Landboforening sammen med fem besøgsgårde. Konceptet er en årligt tilbagevendende sommerferiebegivenhed, hvor børnefamilier, landmænd, lokalsamfund og turister fra hele Danmark mødes. Værterne sætter en stor ære i besøgene, og gæsterne beretter om et unikt indblik i dansk produktion af fødevarer og landmandsliv.

 

#4 Jonas Würtz, Mads Mogensen og Martin Mogensen

Jonas Würtz, Mads Mogensen og Martin Mogensen er nomineret til Landbrugets Samfundspris for projektet ”Go Gris”. ”Go Gris” er et landbrug med 1.000 søer, der leverer smågrise til 32.000 slagtegrise om året. Men udover produktionen har projektet blandt andet resulteret i etablering af en sø i nærheden af Gedved. ”Go Gris” arbejder for at skabe den bedste dyrevelfærd, de bedste omgivelser for sine medarbejdere og de bedste resultater – til gavn for både dyr, mennesker og lokalsamfund. Læs mere om projektet og de øvrige nominerede her.

 

#5 Idom-Råsteds landmænd

Idom-Råsteds landmænd er nomineret til Landbrugets Samfundspris. Idom-Råsted har i en årrække markedsført sig som landsbyen, der går den lige vej imod de skæve ideer.
Og intet er så skævt og skørt, at områdets landmænd ikke kan se sig selv i det – både som bidragsydere og aktive deltagere. Hver gang lokalsamfundet beder landmændene om hjælp, stiller de op med maskiner, råd og dåd. Fra et halmballe-Colosseum til udendørs fællesspisning er områdets landmand foreningslivets støtter.

 

#6 Thor Kure

Thor Kure er nomineret til Landbrugets Samfundspris, fordi han siden 1987 har drevet en mønstergård – forstået som eksempel til efterfølgelse. Og Mønstergård, som gården faktisk hedder, er stadig et skridt forud for udviklingen. For eksempel den fokuserede naturpleje, hvor køer, kalve og en avlstyr passer naturen og hinanden. Et eksempel som også understøtter Bornholms fødevarestrategi om selvforsyning og bæredygtighed. Samtidig er Thor en dedikeret forsker i fremtidens løsninger med holistisk afgræsning, som kombinerer kødproduktion med kulstofopbygning i jorden og større biodiversitet.

 

#7 Christian Dalsgaard

Christian Dalsgaard er nomineret til Landbrugets Samfundspris, fordi han er en landmand, vi alle gerne ville have til nabo. Trods en travl bedrift stiller han altid op for samfundet, som i hans tilfælde også omfatter integrationsborgere og mennesker med udfordringer, der skal i praktik. Han holder børnedyrskuer, har skoleklasser på besøg og leverer uglekasser. Han engagerer sig i naturen med faunastriber og sidder i Det Grønne Råd i Hjørring.

 

#8 Anders Møllegaard

Anders Møllegaard er nomineret til Landbrugets Samfundspris. Han er både landmand og håndværker – i alle ordets betydninger. Udover planteavl i Hygind er det Anders Møllegård, der tager fat, når lokalsamfundet har brug for en hjælpende hånd. Eksempelvis ved byggeriet af en ny hal i forbindelse med Husby Forsamlingshus. Her var det Anders, der ledede og fordelte arbejdet, indforskrev frivillige og udlånte entreprenørmaskiner.

 

#9 Michael Nielsen

Michael Nielsen er nomineret til Landbrugets Samfundspris, fordi han er en lokal ildsjæl, der udover sin bedrift med 600 løsgående søer også driver både konventionelt og økologisk landbrug i Tilsbæk ved Uvelse. Men da Dagli’Brugsen i Uvelse for et par år siden stod til at lukke og slukke, købte Michael hele butikken sammen med et par venner, og de arbejder nu på deres egen brugsforening baseret på andelstanken. Det har der været så stor interesse for, at butik og benzintank i dag er på borgeraktier. Og dermed er med til at sikre, at dagligvarehandel, og alt hvad dertil hører, igen vil være at finde i Uvelse.