Aktuelt
Nyheder
Arrangementer
Publikationer
Tal og analyser
Samfundsanalyser
Forbrugere og trends
Fakta om Fødevareklyngen
Statistik og noteringer
Markedsblik
Sensoriske analyser
Viden om
Klima
Bæredygtighed
Uddannelse og undervisning
Miljø og natur
Økologi
Sundhed og fødevarer
Landbrugsproduktion
Fødevareproduktion
Om os
Hvad er Landbrug & Fødevarer?
Organisation
Job og karriere
Folkevalgt ledelse
Sektorer og sektioner
Vores holdning
Priser
Fonde
Forretningsbetingelser
Politik for dataetik
Rådgivning og service
Eksportrådgivning til Landbrugs- og fødevarevirksomheder
Jura & Skat i AFP - vi skaber klarhed
Politisk interessevaretagelse - nationalt og regionalt
Afsætnings- og eksportnetværk
Markeds- og forbrugeranalyser
Oprindelsescertifikater ved eksport
Husdyrenes dyreværnshotline
Veterinært laboratorium, Kjellerup
Medlemskab
Landmand
Kontante medlemsfordele
Virksomhed
Kontakt
Presserum
Tilmeld nyhedsbreve
Adresser og kontaktoplysninger
Find medarbejder
Landbrug & Fødevarer på sociale medier
Login
English
English
Menu
Aktuelt
Tal og analyser
Samfundsanalyser
Forbrugere og trends
Fakta om Fødevareklyngen
Statistik og noteringer
Markedsblik
Sensoriske analyser
Viden om
Om os
Rådgivning og service
Medlemskab
Kontakt
/
Tal og analyser
/
Forbrugere og trends
/
Grøn omstilling
/
Statusrapport: Skub på de klimavenlige planteproteiner
Tweet
Del
Samfundsanalyser
Forbrugere og trends
Convenience og udespisning
Eksportmarkeder
Indkøb af mad og drikke
Grøn omstilling
Madkultur og traditioner
Sundhed og ernæring
Fakta om Fødevareklyngen
Statistik og noteringer
Markedsblik
Sensoriske analyser
Statusrapport: Skub på de klimavenlige planteproteiner
Med støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug arbejder Landbrug & Fødevarer på at skabe større viden om den vegetabilske fødevaresektor i Danmark og potentialerne for øget afsætning. Dette arbejde indebærer bl.a. etableringen af en statistik over sektoren, der kan danne et solidt grundlag for at følge udviklingen i sektoren over tid og belyse dens bidrag til den danske økonomi. I denne statusrapport præsenteres de første resultater i dette arbejde baseret på nyeste tilgængelige opgørelser fra Danmarks Statistik og Landbrugsstyrelsen. Rapporten inddrager samtidig resultater fra en befolkningsundersøgelse gennemført i 2022.
De vigtigste indsigter:
Produktionen af vegetabilske fødevarer i 2019 skabte værdi for 8,6 mia. kr. i Danmark og beskæftigede 13.400 personer. Én beskæftiget i den vegetabilske fødevareproduktion skaber godt og vel ét job mere i den øvrige del af økonomien.
Der er øget fokus på dyrkning af afgrøder med et højt proteinindhold, som er direkte egnet til humant konsum. Listen af potentielle afgrøder vokser i takt med det øgede fokus på at kunne levere fødevarer med et højt indhold af planteprotein. Her viser seneste opgørelse fra Landbrugsstyrelsen i 2022, at arealet med proteinrige afgrøder er fordoblet fra 2017 til 2022. Det er fortrinsvis hestebønner der dyrkes, svarende til en andel på omkring 60 pct. af de dyrkede arealer med proteinafgrøder. Hestebønner bruges primært som foder i Danmark som erstatning for importeret soja, men kan nemt indgå i madlavningen, hvilket sker i mange andre lande.
Blandt danskerne rykker planterig kost mere og mere i fokus, og tre ud af ti svarer, at de spiser kødfrit én eller flere dage om ugen. En undersøgelse blandt danske forbrugere vidner dog om, at plantebaserede fødevarer ikke automatisk sidestilles med grøntsager og rodfrugter. I stedet er det meget konkrete produkter som plantefars og plantedrikke, som danskerne kommer til at tænke på. Det kan derfor anbefales at fortælle om konkrete vegetabilske ingredienser som korn, svampe, rodfrugter, grøntsager og bønner, når man skal fortælle om sit produkt eller sin måltidsløsning.
Blandt forskellige vegetabilske og anderledes animalske kilder til protein er kikærter, linser og chiafrø dem, som flest allerede har smagt. Linser og kikærter topper samtidig listen over de kilder til protein, som både opleves mest klimavenlige, de sundeste – og som man samtidig har lyst til at spise. Generelt er der dog relativ begrænset viden om sundheden af de forskellige kilder til protein, ligeledes er der en del, der svarer ”ved ikke” til spørgsmålet om, hvilke af kilderne til protein de betragter som de mest klimavenlige. Dette peger på et indsatsområde ift. at fortælle om vegetabilske proteinkilders klimavenlighed.
Læs mere her.
Dette print er foretaget fra http://lf.dk/tal-og-analyser/forbrugere-og-trends/gron-omstilling/skub-på-de-klimavenlige-planteproteiner d. 21/9-2023 klokken 21:45.
Sender informationer...