Foto: Colourbox

Dansk frugt og grønt har igen færrest pesticidrester

Igen i år er dansk frugt og grønt, og dansk økologisk frugt og grønt det bedste valg, hvis man gerne vil undgå pesticider. Det viser en ny rapport fra fødevarestyrelsen.

DTU og fødevarestyrelsen har netop udgivet den årlige rapport fra den danske pesticidkontrol 2013, og igen i år ser det rigtig godt ud for den danske frugt og grønt. Der er langt færre rester af pesticider i de danske produkter end i tilsvarende produkter fra udlandet.

Samtidig ligger fundene af pesticidrester i dansk frugt og grønt under grænseværdierne for den tilladte mængde pesticider, mens der i frugt og grønt fra tredjelande (lande udenfor EU) er for mange pesticidrester i 4 pct. af frugten og 3 pct. af grøntsagerne.

I de knapt 200 prøver, der blev taget af dansk økolog frugt og grønt, var der slet ikke spor af pesticider.

- Resultaterne fra årets pesticid kontrol viser igen med al tydelighed, at der er en god grundt til at anbefale danskerne til at spise dansk frugt og grønt. Rapporten viser, at de danske frugt- og grøntavlere er rigtige dygtige til at producere sund frugt og grønt. Samtidig viser den ingen fund af pesticider i dansk økologi, og det er rigtig godt. På den måde er dansk frugt og grønt i front, både når det gælder økologiske og konventionelle produkter, siger formanden for Landbrug & Fødevare, Martin Merrild.

Rapporten er skrevet at DTU Fødevareinstituttet, der har analyseret ca. 2.500 prøver af dansk frugt og grønt, og frugt og grønt fra henholdsvis de andre EU-lande og lande uden for EU. Resultaterne er i Danmarks favør.

I dansk frugt og grønt blev der fundet pesticidrester i 49 pct. af frugten og 18 pct.grøntsagerne. For EU var de tal 70 pct. af frugten og 48 pct. af grøntsagerne og fra tredjelande var tallene helt oppe på 75 pct. af frugten og 54 pct. af grøntsagerne der indeholdte rester af pesticider.

- Det er ikke første gang, at pesticidkontrol viser så gode resultater for dansk frugt og grønt. Det er efterhånden en god tradition, at rapporten viser, at Danmark har de bedste resultater, når det gælder fravær af pesticidrester. Det kan vi godt være stolte af. Men vi skal ikke hvile på laurbærerne. Vi skal blive ved med at udvikle den danske frugt og grønt produktion med ny teknologi og produktionsmetoder, så vi fortsat kan lave den bedste frugt og grønt, siger Martin Merrild.

Læs rapporten fra DTU

For yderlige kommentarer:
Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, gennem pressekonsulent Marie Grabow Westergaard, tlf. 3017 8871, mail: mgw@lf.dk.

Seneste nyt fra lf.dk