Dobbelt så mange besøgte økogrisene i søndags

Mere end 4000 mennesker brugte søndagen på tage på besøg hos de økologisk grise, dermed har Sofari vokset sig dobbelt så stor som sidste år.

Der var trængsel om svinestien hos de ti økologiske svineproducenter, der åbnede op for besøgende søndag den 25. maj.

Mere end 4000 besøgende havde valgt at tage på ”Sofari” og besøge de økologiske grise, og det var dobbelt så mange som sidste år, vurderer Hanne Børsch, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder på Sofari.

-Det er fantastisk, at så mange danskere har lyst til at bruge en søndag på landet og få indsigt i de kvaliteter, den økologiske produktion rummer, siger Hanne Børsch.

Hos Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen i Haarby på Fyn, var mindst 300 voksne og børn taget på landet, til stor glæde for værten.

-Vi havde en enormt godt dag, og det samme virkede vores gæster til at have. Alle vores besøgende var super positive, men samtidig spørgelystne. Så vi fik mange gode snakke om, hvordan en økogris lever, og hvordan vi gør tingene her, siger Hans Erik Jørgensen.

Det er femte gang de økologiske svineproducenter holder Sofari, og i år var antallet af værter vokset fra fem til ti fordelt over hele landet. Det gav endnu flere mennesker mulighed for at komme på besøg hos økogrisene, og det er vigtigt, hvis salget af økologisk kød skal styrkes.

-Den personlige historie er vigtig. Når folk får sat ansigt på landmanden og mulighed for at stille spørgsmål, bliver det pludselig tydeligt, at der er mennesker bag, og at det virkelig fører til noget, hvis man køber økologisk kød, siger Hanne Børsch.

Hans Erik Jørgensen er ikke i tvivl om, at Sofari har givet stof til eftertanke hos de besøgende.

-Her på gården, havde vi ansatte fordelt rundt omkring, som folk kunne spørge om produktionen, desuden havde vi fået meget materiale og quizzer, som folk kunne tage for at lære mere om den økologiske svineproduktion. Så dagen var en rigtig god blanding af børnefamilier, der kunne klø grisene bag øret, og samtidig lære mere om økologisk svinekød. Det er i al fald mit indtryk, at de besøgende fik meget ny viden med hjem, og samtidig havde en dejlig dag, slutter Hans Erik Jørgensen.

Fakta:

Sofari er en søndag, hvor alle kan få lov at opleve det økologiske griseliv og få mere viden om, hvad der kendetegner økologisk svineproduktion.

Foreningen for fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød (FØKS) – en sammenslutning af økologiske svineproducenter - arrangerer dagen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Friland og Økologisk Landsforening. Sofari bliver også arrangeret næste år og falder altid sidste søndag i maj.

Omtrent 4.000 besøgte i år Sofari. Tallet er et estimat, der er skabt ved de sammentællinger værterne selv har lavet på de enkelte gårde.

Dagens tre mest besøgte gårde var

- Tine Thybos gård ved Skanderborg
- Randi Vinfeldts ved Ugerløse - Jesper Adlers på Nykøbing Sjælland.

LÆS MERE om Sofari http://sofari.dk/

For mere information:

Hanne Børsch, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf: 33394033, mail: hab@lf.dk

Marie Grabow Westergaard, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf: 30178871, mail:mgw@lf.dk

Seneste nyt fra lf.dk