Foto: Colourbox

Landbrug & Fødevarer holder økologiske æbleavlere skadesløse

Kompensation fra Landbrug & Fødevarer sikrer økologiske æbleavlere oprejsning efter fund af plantebeskyttelsesmidler på økologiske æbler sidste år.

Økologiske æbleavlere får nu en økonomisk kompensation fra Landbrug & Fødevarer som del af en handlingsplan. Det sker efter, at der sidste år blev fundet rester af plantebeskyttelsesmidlet prosulfocarb på økologiske æbler. Landbrug & Fødevarer har kendskab til to tilfælde, hvor producenterne efterfølgende måtte sælges æblerne som ikke-økologiske.

I den slags sager er det næsten umuligt at påvise, hvordan plantebeskyttelsesmidlet er havnet på de økologiske æbler. Derfor er det også umuligt at placere et ansvar, og på trods af dette har Landbrug & Fødevarer etableret en midlertidig kompensationsordning på 220.000 kr., som skal dække de omkostninger, der er en direkte følge af fundet af plantebeskyttelsesmidlet på de økologiske æbler.

- Det er selvfølgelig meget uheldigt, at økologiske æbleavlere skal miste omsætning, fordi naboer eller andre landmænd længere væk har sprøjtet deres egne afgrøder efter gældende regler. Derfor er vi økologer og de konventionelle landmænd i Landbrug & Fødevarer enige om, at æbleavlerne skal kompenseres i den her sag, den såkaldte Boxer-sag, siger Uffe Bie, der er formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

Videncentret for Landbrug, der er en del af Landbrug & Fødevarer, og Syngenta Crop Protection, der er producenten bag et ukrudtsmiddel baseret på prosulfocarb, har udarbejdet en konkret handlingsplan, der skal forhindre, at sprøjtemidler med prosulfocarb i fremtiden lander på økologiske frugter. Arbejdet blev sat i værk sidste år efter fundet af prosulfocarb i små mængder i æbler hos enkelte økologiske frugtavlere.

Et af de konkrete initiativer under handlingsplanen er en aktuel oplysningskampagne fra Videncentret for Landbrug, som skal hjælpe landmændene med at stoppe såkaldt afdrift og fordampning af prosulfocarp, når de sprøjter på deres marker med vintersæd. Videncentret for Landbrug har blandt andet udarbejdet en liste med ti gode råd til landmanden, herunder anbefalinger om at køre langsomt med lav bom, når man sprøjter, at sprøjte marker aften, nat eller morgen og at sprøjte sent på året.

Efter aftale med Miljøstyrelsen har Syngenta desuden præciseret etiketten på deres ukrudtsmiddel Boxer.

- Jeg er sikker på, at de konventionelle landmænd tager den omfattende informationskampagne alvorligt. De har ingen gavn af plantebeskyttelsesmidler, der havner det forkerte sted, og for os økologer er det naturligvis afgørende, at de ikke lander på vores frugt og andre afgrøder, siger Uffe Bie.

Hvis landmændene sørger for at få monteret såkaldte lavdriftdyser og kompakte luftinjektionsdyser på deres sprøjter, bliver det nemt at vælge en egnet sprøjteteknik.

- Og det er et vigtigt element i erhvervets handlingsplan og i rådgivningen til landmændene, siger Uffe Bie.

For yderligere information, kontakt venligst pressekonsulent Pia Lykke, 30 58 20 89, ply@lf.dk  

Seneste nyt fra lf.dk