
Nye muligheder og udfordringer for dansk økomælk
Den økologiske mælkeproduktion i Danmark stiger og det samme gør eksporten af økologisk mælk. Så selvom 2014 kan blive et år med omstruktureringer hos nogle økologiske mælkeproducenter, klarer den danske økomælk sig godt.
Der bliver igen plads til mælkeproducenter på mejerierne, der godt kunne tænke sig at udvide eller omlægge til økologi. Det stod klart, da Thise Mejeri meddelte at 10 af deres andelshavere ville omstrukturere og dermed stoppe leverancen til mejeriet i januar 2015.
Omstruktureringen skyldes blandt andet, at der ikke længere er kvoter på mælken fra 2015. Det betyder, at der ikke er grænser for, hvor meget mælk, man må producere. Det får nogle mælkeproducenter til at ville udvide, og hvor både konventionelle og økologer skal have nye miljøgodkendelser for at få flere dyr, skal økologer også have mere jord, hvis de vil udvide. Det er ikke muligt for alle økologer, og derfor vælger nogle at omlægge til konventionel mælkeproduktion.
- Vi kan ikke undgå, at der sker omstrukturering indenfor branchen af og til. Når det er sagt, så blev der indvejet 481 mio. kg økologisk mælk på de danske mejerier i 2012. Det var den hidtil største øko-mælkemængde, og den udgjorde 9,8 pct. af den samlede danske mælkeproduktion. Så der er ikke nogen fare for mangel på økomælk til forbrugerne, siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.
Hun understreger samtidig, at økomælks andel på det danske marked ligger stabilt på 30 pct. så de danske forbrugere har for længst taget den økologiske mælk til sig.
Hos Videncentret for Landbrug er de meget opmærksomme på, om de økologiske mælkeproducenter får udnyttet deres ressourcer ordentligt, og økologichef på VFL Ole Bloch Engellyst opfordrer økologiske mælkeproducenter til at få tjekket op på deres produktion.
- Vi ved, at en del økologiske mælkeproducenter har et pænt økonomisk forbedringspotentiale, når det handler om at få nok ud af deres markproduktion. Landmændene skal regne på, hvad øgede udbytter fra den økologiske mark betyder for indtjeningen, og gå markdriften systematisk igennem. Ved at sikre højere udbytter på de økologiske marker, kan landmanden sikre sig mere foder til en lavere pris, og det vil betyde, at økonomien i produktionen forbedres, siger han
Økomælk er lokomotivet i eksporten
I 2012 eksporterede Danmark økologi for 1.166 mio. kroner. Det var en stigning på 12,3 pct. i forhold til 2011, og af dette beløb var 533,8 mio. kroner eksport af mælk og mejeriprodukter. Derfor er der også massivt fokus på eksporten af økologiske varer hos Landbrug & Fødevarer.
- Den økologiske mejerieksport er lokomotivet for den danske økologieksport, det er en af vores vigtigste økologieksportvarer og der er mange muligheder for at øge eksporten. Lige nu er EU det vigtigste eksportmarked for mejeriprodukt, men samtidig er kineserne så småt begyndt at købe danske økologiske mejeriprodukter. Hvis der kommer hul igennem til det marked, er der virkelig store muligheder for eksporten, siger Kirsten Lund Jensen.
Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer og Videncentret for Landbrug de økologiske landmænd der går med tanker om at lægge om til konventionel produktion til at få en vurdering fra en lokal økologikonsulent.
- Landmændene kan kontakte DLBR Dansk Økologis eksperthold, der med nye øjne kan gennemgå den økologiske mælkeproduktion med en tættekam og dermed give et bedre beslutningsgrundlag for landmanden, siger Ole Bloch Engellyst.