Foto: Colourbox

Dansk økologi hitter i udlandet

2014 blev endnu et rekordår for økologi-eksporten. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2013 til 2014 steg eksporten af dansk økologi med 12 pct. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, mener Landbrug & Fødevarer.

Udlandet vil gerne have danske økologiske produkter. Det viser eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statstik netop har udgivet. Eksporten af danske økologiske varer er steget med 12 pct. fra 2013 til 2014, og der eksporteres nu dansk økologi for 1.721 mio. kr. I 2013 var det tal 1,5 mia. kr. Eksporten af økologiske varer er fordoblet siden 2010.

Det er især Tyskland, der er interesseret i dansk økologi. Hele 48 pct. af den samlede eksport går til Tyskland, der køber danske økologiske varer for 820 mio. kr., men også i Sverige er dansk økologi blevet populær. Eksporten til Sverige er steget fra 207 mio. kr. i 2013 til 295 mio. kr. i 2014 - og udgør nu 17 pct. af den samlede eksport

- I de seneste år har vi oplevet, at eksporten af danske økologiske varer stiger og stiger. Udlandet har for alvor fået smag og øjne for dansk økologi og det er rigtigt positivt. Især fordi det giver mulighed for at nå ud til mange flere forbrugere, som gerne vil betale ekstra for økologiske varer. Det er især vækstraterne i efterspørgslen i vores nabolande, der for alvor slår igennem, og det afspejles i eksportvæksten, siger Mette Gammicchia, afdelingsleder i handel, marked og afsætning i Landbrug & Fødevarer.

Det er stadig økologiske mejeriprodukter og æg, der er de største eksportsuccesser. I 2014 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter og æg for 878 mio. kr. svarende til 51 pct. af den samlede eksport. Eksporten af økologisk frugt og grønt er dog steget voldsomt i 2014 og udgør nu 12 pct. af den samlede eksport. Økologisk kød og kødvarer udgør også 12 pct. af den samlede eksport.

- Dansk økologisk frugt og grønt har for alvor slået et hul igennem til udlandet, især svenskerne er ivrige efter at købe vores frugt og grønt, og det marked skal vi holde fast i, siger Mette Gammicchia, og fortsætter:

- Økologi-eksporten spirer indenfor mange forskellige varegrupper og jeg er sikker på, at vi i fremtiden kommer til at eksportere rigtig mange forskellige økologiske produkter. Vi skal bare fastholde de udenlandske markeders opmærksomhed. Det er en stor opgave, men heldigvis har miljø – og fødevareministen lige bevilget 5 mio. kr. ekstra til økologieksporten, og dem er der god brug for.

Danmark importerer stadig mere økologi, end vi eksporterer. I 2014 importerede Danmark økologiske varer for 1.940 mio. kr. Det er primært eksotiske varer eller luksusvarer, der importeres til Danmark.

- Hullet mellem eksport og import bliver mindre og mindre, og det er ofte varer, som vi ikke selv kan producere, der importers. For eksempel fordobledes importen af økologisk kaffe stort set i 2014, så vi nu importerer for 129 mio. kr. kaffe. En stor del af den frugt og grønt, der importeres, er også eksotiske frugter, som vi ikke kan dyrke her, siger Mette Gammicchia.

En del af importen er dog økologiske varegrupper, som vi også selv producerer, og den del af markedet bør vi forsøge at dække selv, mener Mette Gammicchia.

- Vi er i en lidt kompleks situation. For det går så godt med eksporten og salget af økologiske varer i øvrigt, at vi indenfor nogle varegrupper kan havne i en mangelsituation. Derfor har vi i Landbrug & Fødevarer stort fokus på at sikre, at vi har et tilstrækkeligt stort råvaregrundlag. Rigtig mange landmænd har fået fortaget et omlægningstjek, og vi arbejder hårdt på at sikre, at der produceres de varer, der er efterspørgsel efter, siger Mette Gammicchia.

For flere kommentarer:
Afdelingsleder i handel, marked og ernæring i Landbrug & Fødevarer, Mette Gammicchia, tlf. 2724 5668
Pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, Marie Grabow Westergaard, tlf. 3017 8871

Seneste nyt fra lf.dk