Foto: Colourbox

Flere landmænd vil være klogere på økologi

Landmænd med konventionel produktion efterspørger i stigende grad et omlægningstjek, der kan vurdere, om de kan lægge om til økologi. Tal fra landbrugets videnscenter SEGES viser, at antallet af omlægningstjek er steget med 328 procent fra 2014 til 2015. Men det tager tid at skifte til økologisk produktion, og afsætningsmulighederne skal følge med

Hvad skal der til for at blive økolog? Det spørgsmål vil stadig flere landmænd gerne have et svar på. Nye tal fra landbrugets videnscenter SEGES viser, at antallet af omlægningstjek, der belyser muligheden for at gå fra konventionel til økologisk produktion er stigende.

På et år er antallet af omlægningstjek steget fra 67 i 2014 til 287 bookede omlægningstjek i 2015, hvoraf de 150 er gennemført.

Pengene til de gratis omlægningstjek kommer fra Fonden for økologisk landbrug (FØL) der på baggrund af en ansøgning fra blandt andre SEGES har bevilget to millioner kroner til omlægnings- og fastholdelsestjek, så konventionelle landmænd, der har lyst til at vide mere om økologi, kan få rådgivning, og økologiske landmænd kan få kigget bedriften igennem.

De penge er dog snart brugt op, da omlægningstjekkene er meget efterspurgte.

- Flere konventionelle landmænd hører om det gratis omlægningstjek og får lyst til at undersøge, om en omlægning til økologi kunne være noget for dem. 60-70 procent af dem, der får foretaget et sådan tjek, ender med at begynde en omlægningsproces til økologi, og det er vi rigtig glade for, siger Kirsten Holst, økologichef i SEGES.

Økologi tager tid
Hun påpeger dog, at en sådan omlægning fra konventionel produktion til økologisk produktion ikke sker over en nat.

- Det er et stort arbejde at skifte produktionsform. Landmanden skal for det første sætte sig ind i de regler, der gælder for økologisk produktion, og så skal finansieringen være på plads. Dernæst skal bedriften gøres klar til økologisk produktion, det kan være marker, der skal præpareres, så køerne kan komme ud på græs, der skal foretages sædskifte på markerne og sikres, at der er mulighed for at dyrke økologisk foder til husdyrene. At gå fra konventionel produktion til økologisk produktion kan tage op til to år, forklarer Kirsten Holst.

Samtidig skal landmændene være sikre på, at mejerier og slagterier er klar til at aftage deres økologiske kød og mælk.

- Det tager altså tid, før de økologiske fødevarer kommer gennem værdikæden fra landmænd over mejerier og slagterier ud til supermarkederne for til sidst at havne i forbrugernes hænder, siger Kirsten Holst.

Seneste nyt fra lf.dk