Friland vil belønne svineproducenter for flere økologiske svin

Friland tilbyder nu lån og kontant belønning til landmænd, der vil udvide deres produktion med flere økologiske søer eller starte en produktion af økologisk kød. Et godt initiativ, der vil hjælpe produktionen af økologisk svinekød i Danmark, mener Landbrug & Fødevarer.

Europas største økologiske slagteri Friland giver nu en økonomisk håndsrækning til økologiske svineproducenter for at øge produktionen af økologisk svinekød.

Efterspørgslen på økologisk svinekød er nu så stor, at slagteriet har afvist kunder, fordi de ikke har grise nok. Derfor tilbyder Friland nu deres andelshavere et kontant tilskud på 1.000 kroner per so, når antallet af søer udvides med minimum 25, for at øge produktionen. Samtidig tilbyder slagteriet lån til fuld finansiering af økologiske søer, hvis man ønsker at starte en økologisk svineproduktion.

I Landbrug & Fødevarer, er formanden for økologisektionen Hans Erik Jørgensen meget glad for Frilands initiativ.

- Det er rigtig fornuftigt skridt, Friland tager her. Det er så vigtigt, at virksomhederne går ind og hjælper med at holde udviklingen i gang. Det går utrolig godt med salget af økologisk svinekød lige nu, og den udvikling skal vi holde i gang. Det hjælper Friland med ved at give økonomisk støtte til udvidelser, siger Hans Erik Jørgensen.

Han roser desuden Frilands initiativ om at tilbyde lån til fuld finansiering af nye økologiske svinekødsproduktioner.

- Der er en del landmænd derude, der gerne vil prøve kræfter med den økologiske produktion, men det har været svær for mange at låne til at komme i gang. Derfor tror jeg, at Frilands tilbud om fuld finansiering til en rimelig rente vil være en stor hjælp for mange. Samtidig vil det øge produktionen af økologisk svinekød, så den kommer til at stå mål med efterspørgslen, siger Hans Erik Jørgensen, og fortsætter:

- Det er meget vigtigt, at vi kan dække efterspørgslen fra ind- og udland efter økologisk svinekød. Kan vi ikke det, risikerer vi at produktionen flytter til andre lande, og det er ikke til gavn for udviklingen af den økologiske produktion i Danmark. Vi skal se den stigende efterspørgsel på økologi som en gave, og så gøre vores bedste for at leve op til denne efterspørgsel. Det er faktisk det, Friland gør med deres nye initiativer i dag.

Friland har sat 2 millioner kroner af til de nye initiativer, og andelshavere kan begynde at søge tilskuddet fra 1. maj 2015.

Seneste nyt fra lf.dk