Foto: Colourbox

Økologiske mælkeproducenter fik økonomisk overskud

Landmænd med økologisk mælkeproduktion forbedrede deres driftsresultat med 263.000 kroner fra 2013 til 2014. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Et lunt forår med en højere mælkeydelse fra de økologiske køer og en bedre afregningspris på økomælken er årsagen til den økonomiske fremgang, vurderer landbrugets videncenter SEGES.

Græskvaliteten var god i 2014. Den store mængde frisk græs betød, at de økologiske køer kom tidligere på græs og kvitterede med mere mælk. Det kan aflæses på bundlinjen hos de 347 økologiske mælkeproducenter. I gennemsnit steg deres driftsresultat fra 2013 til 2014 med 263.000 kroner, så gennemsnittet endte på 708.000 kr. i 2014. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det stemmer overens med beregninger fra landbrugets videncenter SEGES, hvor konsulent Arne Munk fra SEGES Økologi forklarer stigningen med en forhøjet mælkeydelse og en stigning i det tillæg, som de økologiske mælkeproducenter får for deres mælk.

- Først og fremmest var 2014 et rigtig godt afgræsningsår. Det var et lunt forår, hvor de økologiske køer fik rigeligt med frisk græs, og det kan aflæses på mælkeydelsen, der steg med fire procent pr. ko fra 2013 til 2014. Og det har stor betydning for økonomien hos de økologiske landmænd. Det så vi i 2013, der var et katastrofalt år for græsvæksten. Heldigvis vendte det i 2014, siger Arne Munk.

Men også en stigning i det økologitillæg, som de økologiske mælkeproducenter får, når de leverer mælk ind til mejerierne, fik stor betydning for driftsresultatet i 2014.

Dog bliver økologerne også berørt af den lavere afregning for mælk i 2015. Og det vil give et fald i driftsresultatet for 2015 for de økologiske mælkeproducenter, viser en prognose fra SEGES.

- Selv om økologitillægget er steget i 2015, så vil faldet i afregningsprisen for mælk også betyde noget for økologernes bundlinje. Derfor arbejder vi intensivt på via rådgivning at hjælpe økologerne til at få strammet produktionen, så fremstillingsprisen på mælk falder. Her er rettidig omhu et nøgleord. For økologerne har ofte ikke samme muligheder for at udvide produktionen som de konventionelle mælkeproducenter. Derfor skal de skrue på andre knapper for at få forbedret økonomien. Eksempelvis at forbedre kvaliteten af deres grovfoder, siger Arne Munk.

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af økologiske landbrugsbedrifter 1.454, mens der er 28.356 konventionelle landbrug. 615 økologiske bedrifter er heltidsbedrifter, hvor malkekvæg er den dominerende driftsform med 347 bedrifter. Med ca. 58.000 økologiske malkekøer er hver 10. malkeko i den danske kvægbestand økologisk.

Seneste nyt fra lf.dk