Økologiske mejeriprodukter og æg er blandt de produkter, der hitter i økoeksporten.

Dansk øko-eksport overstiger alle forventninger

2015 blev endnu et rekordår for eksport af dansk økologi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2014 til 2015 steg eksporten af dansk økologi med 15 pct. og udgør nu to milliarder kroner. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, mener Landbrug & Fødevarer.

Dansk økologi hitter i udlandet. Det viser eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statstik netop har offentliggjort. Eksporten af danske økologiske varer er steget med 15 pct. fra 2014 til 2015, og der eksporteres nu dansk økologi for 1.982 mio. kr. I 2014 var det tal 1.721 mio. kr. Eksporten af økologiske varer er fordoblet siden 2011.

Det er især Tyskland, der er interesseret i dansk økologi. Hele 38 pct. af den samlede eksport går til Tyskland, der køber danske økologiske varer for 758 mio. kr., men også i Sverige er dansk økologi blevet populært. Eksporten til Sverige er steget fra 295 mio. kr. i 2014 til 397 mio. kr. i 2015 – og udgør nu 20 pct. af den samlede eksport.

Den stigende eksport af danske økologiske varer vækker glæde hos Mette Gammicchia, der er afdelingsleder i Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer:

- I de senere år har vi oplevet, at eksporten af danske økologiske varer stiger og stiger. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, hvilket er rigtig positivt. Især fordi det giver mulighed for at nå ud til mange flere forbrugere, som gerne vil betale ekstra for økologiske varer. Det er især vækstraterne i efterspørgslen i vores nabolande, der for alvor slår igennem, og det afspejler sig i eksportvæksten, siger hun.

Det er økologiske mejeriprodukter og æg, der er de største eksportsuccesser. I 2015 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter og æg for 734 mio. kr., svarende til 37 pct. af den samlede eksport. Dertil kan lægges en meget markant fremgang i eksporten af modermælserstatning til omkring 267 mio. kr. Eksporten af økologisk frugt og grønt er også steget meget i 2015 og udgør nu 14 pct. af den samlede eksport. Økologisk kød og kødvarer udgør 12 pct. af den samlede eksport.

- Dansk økologisk frugt og grønt har for alvor fået tag i udlandet. Det er især svenskerne, der er ivrige efter at købe vores frugt og grønt, og det marked skal vi holde fast i, siger Mette Gammicchia.

Der er dog stadig behov for at opdyrke nye markeder, mener Landbrug & Fødevarer:

- Vi kan allerede i år se, at økologieksporten er tredoblet til Kina og nu udgør 240 millioner kroner. Det er vores klare forventning, at vi i de kommende år vil se en endnu større eksport til Kina og nye markeder i Asien og Mellemøsten, hvor vi nu ser et spirende økologiforbrug, siger Mette Gammicchia.

Ifølge hende har det stor betydning for økoeksporten, at Danmark har en meget troværdig og unik økologi-kontrol, som bliver udført af offentlige myndigheder:

Tilliden til kontrollen af dansk økologi er generelt meget stor. Særligt i Asien og Mellemøsten, men faktisk også i lande indenfor EU, hvor private kontrolorganer bliver brugt i mange lande, siger Mette Gammicchia.

Landbrug & Fødevarer forventer, at økologieksporten runder tre milliarder kroner i 2020, hvilket svarer til en stigning på ca. ti pct. per år.

- Vi forudser store planlagte stigninger de kommende år indenfor både økologisk mælkeproduktion, slagtesvin, og i fjerkræssektoren – både æg og slagtekyllinger. Så derfor har Landbrug & Fødevarer et helt naturligt øget fokus på eksport i de kommende år – både i forhold til detailhandel og foodservice (dvs. salg til storkøkkener og restauranter, red.). Og det gælder både til vores nabolande og fjernere lande i Asien og Mellemøsten, siger Mette Gammicchia.

For yderligere information, kontakt:
Mette Gammicchia, afdelingsleder i Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer, tlf.: 27 24 56 68
Linda Gjaldbæk Hansen, pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80

Seneste nyt fra lf.dk