Foto: Colourbox.comDanske økokaniner på menuen
Til næste år kan man sandsynligvis opleve dansk økokanin på tallerkenen. De første økokaniner er netop blevet slagtet, og interessen for økologisk kaninproduktion er stor.
I Danmark er kaniner mest kendt som kæledyr. Tidligere blev der også slagtet og spist en del kaniner herhjemme, men i dag er det udelukkende importeret, konventionelt kaninkød, man kan købe. Står det til økologerne, skal vi imidlertid igen have mulighed for at spise dansk kaninkød. Landbrug & Fødevarer har nemlig startet projektet ’Økologisk Kaninavl’ i samarbejde med økologiske landmænd, Danmarks Kaninavlerforening, Hotel og Restaurantskolen i København og Restaurant Relæ i København. Projektet er støttet af Fonden for økologisk landbrug.
Projektet skal afklare, om der er en fremtid for økologiske kaniner i Danmark, både produktions- og afsætningsmæssigt.
Kaniner passer nemlig fint til økologisk produktion – ofte har de økologiske bedrifter flere typer produktion samtidig, så kaninavl kan være en god niche at supplere med. Der er da også stor interesse for projektet blandt de økologiske landmænd.
Siden april måned har en række økologer testet fire forskellige kaninracer til økologisk produktion – og i denne uge blev de første økologiske test-kaniner så slagtet.
Det betyder dog ikke, at vi snart kan købe dansk kanin i butikkerne.
- I første omgang regner vi med, at det danske kaninkød skal afsættes til restauranter. Det er en så eksklusiv og dyr råvare, at markedet endnu er begrænset. Men i takt med at produktionen kommer i gang, kan det også blive en vare i supermarkederne, tilsvarende økologiske kyllinger som har vundet indpas i køle- og frostmontrene, siger chefkonsulent Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer.
Han ser dog især lokal afsætning som en mulighed:
- Der er tale om en nicheproduktion, som i første omgang ikke er gearet til store markeder. Derimod er økologisk kaninkød yderst velegnet til lokalt salg, både til restauranter og til salg gennem gårdbutikker og lokale slagtere og vildthandlere, siger Lars Holdensen.
Det er alt sammen endnu fremtidsmusik. I første omgang skal det afklares, hvilke kaninracer og hvilken fodringsstrategi mv., der skal satses på. Derefter skal afsætningsmulighederne afdækkes.
- Vi håber at kunne skabet et forretningsgrundlag for de økologiske landmænd, som har mod på at starte en kaninproduktion. Ud fra interessen for projektet indtil nu, tror jeg på, at det nok skal lykkes, slutter Lars Holdensen.
- Der importeres omkring 30 ton kanin årligt, og Landbrug & Fødevarer vurderer potentialet for økologisk, dansk svinekød til at kunne overtage cirka halvdelen af dette marked.
- Prisen på økologisk dansk kaninkød vil være forholdsvis høj – sandsynligvis på samme niveau som økologisk kyllingekød (en detailpris på 130 til 150 kr. pr. kg)
-
Det er forventningen, at de danske økokaniner kan være på markedet i 2017.