L&F: Omlægninger til økologi kan trække ud

Dansk økologi er i vækst og danske landmænd ansøger i stigende grad om at lægge om til økologi. Men arbejdet med at lægge om risikerer at blive sat væsentligt ned i tempo, fordi NaturErhvervstyrelsen i år ikke laver en ekstra ansøgningsrunde for nye økologer. Det vurderer Landbrug & Fødevarer.

Virksomhederne mangler økologiske råvarer, og antallet af konventionelle landmænd, der vil lægge om til økologi, vokser. Derfor ærgrer formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, sig over, at NaturErhvervstyrelsen i år ikke laver en ekstra ansøgningsrunde for nye økologer.

- Både eksporten og importen stiger, og der er mangel på økologiske råvarer. Derfor er det afgørende, at de landmænd, der gerne vil lægge om til økologi hurtigt, kan få en godkendelse, så de kan komme i gang med omlægningen. Det vil en ekstra ansøgningsrunde for nye økologer kunne imødekomme, siger han.

På den baggrund rettede Landbrug & Fødevarer samt SEGES i februar henvendelse til NaturErhvervstyrelsen, hvori de anmodede om at lave en ekstra ansøgningsrunde i 2016 for nye økologer. Men det ønske er ikke blevet imødekommet, og det undrer økologiformanden sig over.

- Når nu økologien har så meget medvind, og interessen for at lægge om er så stor, så er det meget heldigt, at tempoet bliver sat ned, fordi de landmænd der ikke når at søge inden 21. april skal vente et helt år for at kunne ansøge om at få tilskud til lægge om til økologi, siger Hans Erik Jørgensen.

Han opfordrer nu alle landmænd, der ser en potentiel mulighed i økologien til at søge om økologitilskud inden. 21. april.

- Få sendt så mange proforma-ansøgninger som muligt, hvis der er den mindste tvivl eller chance for at bedriften skal lægges om til økologi inden 1.9. i år. Ellers går der et år, før muligheden om at søge tilskud igen er der. Så tag fat I SEGES eller de lokale DLBR-økologikonsulenter, siger Hans Erik Jørgensen.

L&F vil nu arbejde for at ansøgningsproceduren fra 2017 bliver mere smidig og at der kan søges med tilbagevirkende kraft, når det ikke er muligt at åbne ekstrarunden for nye økologer i år.

Seneste nyt fra lf.dk