Foto: ColourboxFlere landmænd vil tjekke økologien ud
Hvad skal der til for at blive økolog? Det spørgsmål vil stadig flere landmænd gerne svar på. Nye tal fra SEGES viser, at antallet af omlægningstjek, der belyser muligheden for at gå fra konventionel til økologisk produktion, er steget fra 287 tjek i 2015 til 450 tjek i 2016.
PRESSEMEDDELELSE -
10. feb 2017
Danske landmænd efterspørger i stigende grad et omlægningstjek, der kan vurdere, om de kan lægge om til økologi. Tal fra landbrugets videncenter SEGES viser, at antallet af omlægningstjek er steget fra 287 bookede omlægningstjek i 2015 til 450 i 2016.
Og efterspørgslen forventes at være på samme niveau i 2017.
- Vi har midler til at gennemføre 350 omlægningstjek i 2017, men vi vurderer, at der er ansøgere til lige så mange tjek som i 2016. Der er allerede nu ventelister over hele landet, siger Kirsten Holst, økologichef i SEGES.
Pengene til de gratis omlægningstjek kommer fra Fonden for økologisk landbrug (FØL) der på baggrund af en ansøgning fra blandt andre SEGES bevilger penge til omlægnings- og fastholdelsestjek, så konventionelle landmænd, der har lyst til at vide mere om økologi, kan få rådgivning, og økologiske landmænd kan få kigget bedriften igennem. Det er SEGES der administrerer og fordeler de gratis omlægningstjek til de økologirådgivere, der foretager tjekkene ude hos landmændene.
Og de gratis tjek forsvinder hurtigt.
- Flere konventionelle landmænd hører om det gratis omlægningstjek og får lyst til at undersøge, om en omlægning til økologi kunne være noget for dem. 60-70 procent af dem, der får foretaget et sådan tjek, ender med at begynde en omlægningsproces til økologi, og det er vi rigtig glade for, siger Kirsten Holst.
Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, glæder sig også over at flere landmænd gerne vil snuse til den økologiske produktion.
- Med den stigende interesse for økologien er det vigtigt at afsætningen af økologiske varer også følger med. Derfor arbejder vi i Landbrug & Fødevarer konstant på at forbedre eksportmulighederne og afsøge nye markeder. Der er en stigende interesse i Asien for danske økologiske mejeriprodukter, og i Mellemøsten er der stor interesse for både danske økologiske æg og mejeriprodukter, siger Hans Erik Jørgensen.