Økologien vinder frem i de offentlige køkkener

Otte køkkener i det danske madland er nominerede til at vinde De Økologiske Køkkenroser. Den eftertragtede pris uddeles til de offentlige køkkener i Danmark, der har gjort en særlig indsats for økologien. En indsats, der både kan smages i maden og opleves i måltidet.

Økologi handler ikke kun om økologiske råvarer. Økologi handler også om, at personalet i køkkenerne er fokuseret på sæson og tilberedning, og at de ansatte udviser en høj faglig stolthed, der smitter af på deres kollegaer, på deres arbejdsplads og på andre køkkener. Kandidaterne til De Økologiske Køkkenroser er derfor først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil.

Andreas Buchhave, chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, og jurymedlem siger:

- For os i juryen handler det altså ikke det om, hvorvidt køkkenet har et guld, sølv eller bronzemærke i økologi. Derimod handler det om den proces, køkkenet har været igennem for at få økologien indført i køkkenet og ikke mindst den indsats, som ligger bag.

De otte nominerede køkkener er derudover alle mestre i at få maden til at passe til de mennesker, der skal spise den.

- Fælles for de nominerede er, at det alle er institutioner, hvor arbejdet med økologien ikke står alene, men går hånd i hånd med et stærkt fokus på den gode måltidsoplevelse og maddannelse. Og så er alle de nominerede meget optaget af at anvende gode, friske råvarer i sæson og sikre en god balance mellem grundsmage og teksttur, siger Andreas Buchhave.

Sidst, men bestemt ikke mindst har køkkenerne fokus på at kompetenceløfte medarbejderne, så de er fagligt rustet til at håndtere en økologisk produktion.

De nominerede i de fire kategorier er:

Centrale- og hospitalskøkkener:
Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers
Køkkenet i DeVika, Nexø Bornholm

Daginstitutioner, mad til børn og unge:
Connie Wipplinger, Madhuset Ørestad skole/kantine, København S
Marie Renvald, Børnehuset Skjoldungerne, Lejre

Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:
Køkkenet, Plejecenter Solterrasserne, Valby
Køkkenerne, Vores køkken i Skanderborg kommune

Sociale institutioner og levebo-miljøer:
Ann-Mari Matzen, Margueritten, Snekkersten
Køkkenet, Blindecenter Bredegaard, Fredensborg

Uddelingen af De Økologiske Køkkenroser sker i et samarbejde mellem tre faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, og Landbrug & Fødevarer. Juryen besøger de nominerede køkkener i april og maj, hvorefter vinderen vil blive præsenteret på den store branchedag ”Fødevaredagen”, der afholdes 26. september på Hindsgavl Slot på Fyn.

Yderligere information:
Andreas Buchhave, jurymedlem og ansvarlig for De Økologiske Køkkenroser hos Landbrug & Fødevarer, tlf.: 28 96 08 30 eller mail anbj@lf.dk

Seneste nyt fra lf.dk