Kåre Bonde Olesen fra Attrup ved Brovst er en af de 14 økologiske svineproducenter, der byder indenfor søndag den 21. maj.

Ta’ ud og hils på øko-grisene søndag

Søndag den. 21. maj inviterer økologiske svineproducenter rundt om i landet til den årlige Sofari, hvor danskerne kan komme ud og hilse på glade øko-grise med krølle på halen. En af de landmænd, der byder indenfor, er Kåre Bonde Olesen fra Attrup ved Brovst

Hvordan ser livet ud for en økologisk gris? Det kan danskerne få et førstehåndsindtryk af søndag d. 21. maj, hvor 14 øko-svineproducenter rundt omkring i landet inviterer store som små med ud i grisemarken.

Her kan man bl.a. opleve de økologiske smågrise rode i jorden og spurte rundt på græsmarken under åben himmel, se den store øko-so smide sig i sit kølende mudderhul og opleve slagtesvinene boltre sig i halmen.

En af de økologiske landmænd, der holder åbent, er Kåre Bonde Olesen der har en økologisk griseproduktion i Attrup ved Brovst. Her kan man blandt andet se so-hytter med soltag.

- Vores produktion er på grisenes præmisser. Vi går meget op i, at dyrene har det godt og arbejder hele tiden på at forbedre forholdene for dem. Et af de tiltag er nye hytter med soltag så søerne har et køligt sted at ligge i skygge om sommeren. Vi glæder os til at vise de besøgende vores glade grise der springer rundt ude i den friske luft, Kåre Bonde Olesen.

Voksende interesse for øko-grisekød
Danskerne går i stigende grad efter det Ø-mærkede grisekød, når de handler ind. Landbrug & Fødevarer estimerer, at salget af økologisk grisekød er med 25-30 procent fra 2015 til 2016. Det har fået flere landmænd til at starte op som økologiske svineproducenter eller udvide deres eksisterende øko-produktion.

- Det er utroligt glædeligt, at danskerne i stigende grad køber økologisk grisekød. De er således med til at sikre, at flere grise får et liv, hvor de kommer ud under åben himmel, og hvor de har god plads og masser af halm at boltre sig i. Danskerne gør en stor forskel for dyrene, når de vælger økologi, og derfor inviterer vi dem ud på vores gårde, så de med egne øjne kan se, hvad de får for pengene, siger Randi Vinfeldt, der er økologisk svineproducent og medkoordinator af Sofari.

For både børn og voksne
Hos Familien Bonde Olesen kan man få en gratis rundvisning på mark og i stald og lege i halmen i en grisehytte.

Til Sofari kan gæsterne også få en pixibog til børnene om soen Sifka på Sofari samt øko-grisens almanak med opskrifter med økologisk grisekød året rundt. På hver gård kan man desuden deltage i konkurrencen om en pakke økologisk kød til en værdi af 500 kr. Der trækkes en præmie på hver gård.

Sofari afholdes fra klokken 10 til 14, og det er gratis at deltage. Læs mere om aktiviteter på gårdene og se, hvilke andre gårde, der inviterer til Sofari, på www.sofari.dk. Du kan også følge på med Facebook.

 

Fakta om økologiske grise:

  • En økologisk so skal bo i en hytte på en mark, når den føder sine unger - de små grise.
  • På marken kan dyrene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér.
  • Slagtesvin har ekstra god plads, strøelse og altid adgang til udeareal i form af en løbegård.

For yderligere oplysninger:
Randi Vinfeldt, økologisk svineproducent, Vinfeldt Øko, Tlf. 4017 7841, randi-vinfeldt@hotmail.com
Line Skouboe, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, tlf. 8732 2714 / 2442 6952, lsk@okologi.dk
Mille Marie Christensen, pressekonsulent, Landbrug & Fødevarer, tlf. 8740 5518 / 6170 2047, mic@lf.dk

Seneste nyt fra lf.dk