Global økovækst giver store muligheder for danske landmænd

Det er gode nyheder for landbruget, at der er et væsentligt eksportpotentiale inden for økologi.

Debatindlæg i Jyllands-Posten d.25. marts 2018

Af Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer og Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Globale tal for økologi viser, at Danmark har en klar førsteplads som det land, hvor økologi fylder mest i det samlede fødevaresalg. Det kan vi være stolte af.

Tallene fra det schweiziske forskningscenter Fibl viser også, at der overalt i verden sker en vækst i salget af økologiske fødevarer. Det globale øko-salg var på 600 mia. danske kroner i 2016 og er dermed mere end femdoblet siden år 2000.

Det viser et væsentligt eksportpotentiale inden for økologi. Og det er gode nyheder for det danske landbrug, der har økologi som en af sine styrkepositioner.

Danske økologiske landmænd og virksomheder er også godt i gang og har sat eksportrekord hvert af de seneste 10 år. Danske virksomheder eksporterede økologiske varer for 2,4 mia. kr. i 2016, hvilket er en stigning på 23 pct. på bare ét år.

Den globale økovækst er en mulighed for flere landmænd til at lægge om til økologi, og den forvisser vores økologiske landmænd og fødevarevirksomheder om, at de kan have tillid til afsætningsmulighederne.

Selvom der kan opstå midlertidige udsving i markedet, viser det langsigtede perspektiv, at økologi er en del af fremtidens fødevareproduktion, og det er vigtigt, at vores landbrug afspejler den udvikling.

En af grundene til, at Danmark har kunnet forsyne et hurtigt voksende økologisk hjemmemarked, er, at de danske landmænd er åbne over for økologi, og at der er stigende respekt for den økologiske landmands håndværk. Netop den omstillingsparathed er en del af den danske succes.

Vores organisationer oplever stor interesse for ”økologiske omlægningstjek”, der giver den enkelte landmand et overblik over muligheder og udfordringer med økologien.

Dette udgør et nødvendigt beslutningsgrundlag, da økologi er et frivilligt valg og en omfattende omstilling. Flere end 1.000 har lagt om de seneste tre år, og vi forventer flere i år. Nuværende økologer udvider også arealerne, og tilsammen har det øget det økologisk dyrkede areal med små 20 pct. om året.

Danmark har desuden stærkt professionelle fødevarevirksomheder, der er gået i front for økologi – både meget store andelsvirksomheder og et dynamisk vækstlag af mindre virksomheder.

Et nært samarbejde mellem virksomheder og organisationer om alt fra eksportfremme til produktudvikling har skabt en stærk, økologisk fødevareklynge.

Det kunne ses, da 45 danske fødevarevirksomheder sammen med Økologisk Landsforening deltog på verdens største økologiske fødevaremesse i Tyskland i februar. Og det vil igen være tydelig, når Landbrug & Fødevarer sammen med en række danske virksomheder deltager på den økologiske messe, BioFach China, i Shanghai til maj.

Den danske succes med økologi bygger også på en lang tradition for investering i forskning, innovation og eksportfremme. Danmark var det første land i verden med en økologi-lov, statslig kontrol og et økologimærke (det røde Ø-mærke), men har også været i front med investering i forskning og udvikling. Det har styrket økologien på områder, der er vigtige for samfundet og forbrugerne – f.eks. dyrevelfærd og klima.

Vi har også en stærk økologisk rådgivningstjeneste, hvor landbrugskonsulenter landet over bringer ny viden ud til den enkelte landmand.

Danmark er også med til at udvikle økologien globalt, når myndighederne og vores to organisationer deler knowhow om økologikontrol, rådgivning, økologipolitik og samarbejde om markedsudvikling med udlandet. F.eks. i Kina, hvor Danmark er dybt engageret, og hvor virksomheder som Arla, Thise Mejeri og Friland er aktive på markedet, som nu er verdens fjerdestørste for økologiske varer.

Vi er ikke bare sammen om udvikling af økologi i Danmark, men om økologisk udvikling globalt.

Seneste nyt fra lf.dk