ØKOTRIP - på tur i økologien

Ta' med på tur ud i det økologiske Danmark. Her arbejder økologiske landmand hver dag for skabe gode økologiske råvarer med omtanke for dyr, jord og planter.

Rundt omkring i Danmark gør økologiske landmand deres ypperligste for at producere lækre, nærende økologiske fødevarer produceret med blik for dyrene, kloden og fremtiden.  I denne podcastserie tager vi ud og møder disse landmænd og giver et indblik i deres dagligdag og deres arbejde for at udvikle fremtidens bæredygtige økologiske fødevarer med omtanke for dyr, jord og planter. 

Podcastserien ØKOTRIP består af otte episoder, der kommer vidt omkring i det innovative økologiske  landskab.

Journalist og podcastproducent Simon Brix er vært og tar' dig med på et vaskeægte ØKOTRIP rundt i det danske land. 

 

EPISODE 1: Kom med i plantekøkkenet

Vi skal alle spise mindre kød og flere planter, og det er nemmest, hvis planterne smager godt. Trine Krebs byder i denne episode indenfor på sin økologiske gård, hvor hun  kokkererer ærter, lupiner og linser til den helt store guldmedalje. Kom med Trine Krebs i køkkenet og få tips til tilberedning af smagfulde økologiske bælgfrugter dyrket i den danske muld.    

Medvirkende 
Trine Krebs, økologisk landmand, Kirke Hyllinge 
Jesper Fog-Petersen, konsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug 

Lyt her

 

EPISODE 2: Spis græs til 

For Kristian Lundgaard-Karlshøjs grise og kyllinger skal det være slut med at spise soja importeret fra lande langt væk. De skal i stedet have deres proteiner fra saftigt, dansk, grønt græs. Normalt er det køer, som spiser græs. Men en ny epokegørende teknologi – bioraffinering - gør det muligt at lave proteinholdigt foder af græs, som også grise og fjerkræ kan æde. 

Forsyningssikkerhed betyder mere end nogensinde, og samtidig er det mere bæredygtigt at producere foder herhjemme end at importere det fra fjerne lande. Så Kristian har sammen med Vestjyllands Andel investeret i en maskine, der presser proteinsaft ud af græs.

Medvirkende
Kristian Lundgaard-Karlshøj, økologisk landmand, Hjerm
Uffe Jørgensen, professor på Center for Cirkulær Bioøkonomi og Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

Lyt her

 

EPISODE 3: Cirkulære grisebasser

Griselort er god gødning, der kan bruges til poppeltræer, hvis rodnet suger næringsstofferne fra griselorten i jorden, før det rammer grundvandet. Ja og så vokser træerne jo og bliver senere til flis, der kan blive til varme i din stue. Dette er blot ét eksempel på cirkularitet i det økologiske landbrug. Hør flere eksempler i denne episode, hvor landmand Bertel Hestbjerg viser rundt på sit landbrug, hvor tingene går lidt i ring.

Medvirkende
Bertel Hestbjerg, økologisk landmand, Holstebro
Casper Laursen, specialkonsulent i bl.a. recirkulering hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Lyt her

EPISODE 4: Robotternes indmarch

Har du købt økologiske skalotteløg eller rødløg i Netto for nylig? Så er de højst sandsynligt plantet af Peter Bays robotter. På hans marker på Tåsinge kører der nemlig smarte robotter rundt, der sår og luger løg. 

De digitale medarbejdere er soldrevne og selvkørende, og så er de et bevis på, at fremtiden er landet i dansk økologisk landbrug.

Medvirkende
Pater Bay, økologisk landmand, Tåsinge 
Arne Grønkjær Hansen, specialkonsulent i teknologiske virkemidler på Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Lyt her

 

EPISODE 5: Junglehønen 

De høns, vi alle kender og som lægger de dejlige økologiske æg, du køber nede i supermarkedet, stammer oprindeligt fra de sydøstasiastiske jungler.  Derfor er det vigtigt for hønernes livsglæde og velfærd, at de kan få lov at udfolde sig som de junglehøner, de i bund og grund stadig er.

Hør, hvordan landmand Allan Breum Larsen gør det muligt for sine elskede høns at leve det gode hønseliv med fokus på naturlig adfærd ikke så langt fra Horsens Fjord.

Medvirkende
Allan Breum Larsen, økologisk landmand, Juelsminde 
Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdsekspert og seniorrådgiver hos Wold Animal Protection

Lyt her

EPISODE 6: Kimen til det gode brød

På Kragegaarden ved Ringe bliver kimen til det gode brød lagt. Her har Kristian Andersen siden 1986 dyrket økologisk korn, og de sidste 15 år har han også haft sit eget  mølleri. 

Kristian Andersen  lægger hele sin sjæl i at stenkværne sin spelt, ølandshvede og mange andre kornsorter på gammeldags manér, så smag og næring bevares bedst muligt. 
Kvalitetsmel giver godt brød, og brød har spillet en helt uhørt vigtig kulturhistorisk rolle i Danmark og andre steder i verden – den historie får du også i denne episode.

Medvirkende
Kristian Andersen, økologisk landmand og møller, Ringe 
Jonas Astrup, Udviklings- og innovationschef i Meyers 

Lyt her

 

EPISODE 7: Fin, fynsk jord 

I Hårby på Fyn finder man noget jord, som år for år bliver bedre at dyrke i. For her arbejder økologisk landmand Kirsten Rasmussen med passion for jord systematisk på at skabe en levende og frugtbar jord til sine afgrøder. 

Ta’ med på tur i den underjordiske verden, hvor jordens mikroorganismer, orme og insekter nurses, så de kan skabe en levende og frugtbar jord. En god forudsætning for gode, robuste afgrøder. 

Medvirkende
Kirsten Rasmussen, økologisk landmand, Hårby 
Erik Kristensen, planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Lyt her

 

EPISODE 8: Ko, kalv og kvalitetstid 

Hos økologisk mælkeproducent Gert Glob Lassen står dyrevelfærd højt på dagsordenen. Derfor får ko og kalv lov til at gå meget længere tid sammen, end økologiregler siger, de skal.
   
De nyfødte kalve får masser af kvalitetstid sammen med deres mor, og det er godt for kalve at begynde tilværelsen sammen med mor. Når kalvene er tre uger gamle, bliver de sendt videre og passet af en ammetante. Når kalvene er næsten et halvt år gamle, er de klar til at stå på egne ben. 

Konceptet hedder ko- kalv-samvær og bliver mere og mere udbredt hos økologiske mælkeproducenter. 

Medvirkende
Gert Glob Lassen, økologisk landmand, Silkeborg
Margit Bak Jensen, professor på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab 

Lyt her

 

ØKOTRIP udgives af Landbrug & Fødevarer og er produceret af podcastbureauet Kontekst & Lyd med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug