Jais Valeur - CEO ved Danish Crown

Hvis Danmark rammes af sygdommen afrikansk svinepest, så vil den danske eksport af grisekød til alle de store eksportmarkeder lukke ned, herunder lande som Kina, Sydkorea, Japan og USA omgående lukke. Hør Jais Valeur fortælle om, hvorfor det er så vigtigt, at vi holder afrikansk svinepest ude af Danmark og hvilken en rolle, vildsvinehegnet spiller i det arbejde.

Hvis Danmark rammes af sygdommen afrikansk svinepest, så vil den danske eksport af grisekød til alle de store eksportmarkeder lukke ned, herunder lande som Kina, Sydkorea, Japan og USA omgående lukke. Det vil få fatale konsekvenser for den danske griseproduktion og den danske økonomi, for vi lever i Danmark af eksport. I Danmark bliver 85% af det krisekød vi producerer eksporteret, og vi eksporterer til omkring 130 lande. I grisekødsproduktionen beskæftiger vi cirka 33.000 medarbejdere med producere grisekæd og eksportere til hele verden, og Danish Crown står for cirka 4% af hele Danmarks valutaindtjening.

Skulle afrikansk svinepest ramme Danmark, så vil det ramme arbejdspladser og landmænd, og de jobs, der går tabt, dem vil vi ikke let få igen. Derfor skal vi arbejde forebyggende for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark, og her spiller vildsvinehegnet en vigtig rolle. Vildsvinhegnet løser ikke problemet med afrikansk svinepest alene, det er en del af en række foranstaltninger for at stoppe smitte af afrikansk svinepest, men det er en vigtig del. Yderligere betyder etableringen af vildsvinehegnet, at Danmark fortsat kan eksportere grisekød, hvis det skulle ske, at afrikansk svinepest rammer det tyske marked.

I Danmark har vi et helt unikt sikkerhedsniveau for vores fødevarer, og det er det, vi skal beskytte.