Nyhed, 09.januar 2023

Danmarks fødevareeksport slår rekord

Den danske fødevareklynge nåede nye højder i 2022 med en rekordhøj eksport. Det er en gevinst, der understøtter både dansk økonomi og velfærd.

Eksporten af danske fødevarer steg til et hidtil uset niveau sidste år. Fødevareklyngens samlede eksport landede på omkring 190 mia. kr., hvilket gjorde 2022 til et rekordår. Det er gode nyheder for Danmarks økonomi og velfærd.

”Det er selvsagt positivt, at fødevareklyngen herhjemme klarer sig så godt. Det er også et resultat, der kommer danskerne til gode, da det giver et boost til både samfundsøkonomien og vores velfærd. Som erhverv er vi glade for at kunne bidrage til det danske samfund i en tid, hvor stigende omkostninger presser alle ender af landet,” siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Eksporten steg sidste år i 16 ud af 17 varekategorier. Mest markant var eksporten af mejeriprodukter, som vækstede med 30 pct. Det skyldes primært en begrænset global mælkeproduktion, hvilket har skudt priserne på mejeriprodukter i vejret.

Men det er ikke kun stigende priser, der ligger til grund for rekorden. Mængden af eksporterede varer er også steget, hvilket vidner om et konkurrencedygtigt erhverv.

”Trods et turbulent år med bl.a. tårnhøje energi- og råvarepriser har Danmark formået at fastholde momentum og endda øge afsætningen på de globale markeder for de fleste varegrupper. Det er et eksempel på den bundsolide fødevareklynge, vi råder over. Et erhverv, der formår at stå fast i modvind og tilpasse sig vilkårene på det globale marked,” fortæller cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Martin Brauer.

Vi har dog ikke nødvendigvis ramt toppen endnu. Trods et rekordår er det nemlig sandsynligt, at eksporten vil nå samme niveau i 2023.

”Tidens kriser følger med os ind i 2023, hvilket gør det svært at spå om udviklingen på det globale marked. Fødevaresektoren påvirkes imidlertid ikke så let af markedskonjunkturerne, og derfor vil efterspørgslen på fødevarer sandsynligvis havne på nogenlunde samme niveau i år, uagtet hvordan det omkringliggende marked udvikler sig,” fortæller Martin Brauer.

Tyskland, Sverige, Storbritannien og Polen var blandt Danmarks største vækstmarkeder i 2022.