Nyhed, 09.november 2022

Pressebriefing om globale klima- og bæredygtighedsløsninger

Hvordan kan grønne danske løsninger gøre en større forskel for klima og bæredygtighed - ikke bare på Danmarks 4,3 mio. hektar, men globalt?

Tre konkrete eksempler på, hvordan danske løsninger kan gøre en markant større forskel i forhold til klima og bæredygtighed. Ikke blot i Danmark, men globalt. Det var hvad de fremmødte journalister til pressebriefingen ”Grønne og bæredygtige løsninger med global gennemslagskraft” blev præsenteret for.

Pressebriefingen blev holdt i forbindelse med Landbrug & Fødevarers delegeretmøde, hvor det overordnede tema var Det globale erhverv.

Og netop det danske fødevareerhvervs vigtige rolle i forhold til at løse de globale klimaudfordringer blev fremhævet af adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Merete Juhl, der indledte pressebriefingen.

- Danmark står for 1 promille af verdens samlede udledninger. Men vi har et ansvar og en position, hvor vi kan – og skal – ”bokse over vores vægtklasse”, når det kommer til grøn omstilling og bidrage til større reduktioner af drivhusgasser globalt. Og her kan den danske fødevareklynge bidrage gennem løsninger, viden og know how, sagde hun.

En af de løsninger blev præsenteret af næste indlægsholder, som var Michael Jensen, Group Senior Vice-President i Unibio.

Unibio har udviklet en teknologi, der omdanner metan fra naturgas og biogas til højkoncentreret protein, der blandes i foder til grise og kvæg. Det kan blive en ”game-changer” for klimaet og et nyt eksporteventyr for Danmark.

Proteinet fra Unibios produktion er klart bæredygtigt, for udover en reduktion i CO2-udledningen i forhold til afbrænding af metan, så kan teknologien skaleres yderligere op. Dermed kan Unibios teknologi resultere i både reduktion af overfiskeriet i verdenshavene, gode klimaeffekter og det vil mærkbart reducere behovet for at importere soja til husdyrfoder.

Herefter blev deltagerne præsenteret for et helt andet eksempel på, hvordan dansk know-how gør en markant forskel globalt.

Bongki Engel, Head of Public Affairs, Arla Foods Ingredients fortalte, hvordan Arla Foods Ingredients bidrager til mere ernæringsrige og prisvenlige fødevarer i udviklingslande. Det gør de via samarbejder med lokale fødevareproducenter, internationale NGO’ere og private virksomheder.

Blandt andet er der udviklet en kikse-opskrift, der med et højt proteinindhold kan være med til at styrke fødevaresikkerheden for udsatte befolkningsgrupper i flygtningelejre og fattige byområder. Opskriften udvikles i partnerskabet mellem bl.a. Folkekirkens Nødhjælp, Arla Foods Ingredients og Novozymes. De ernæringsrige kiks indeholder lokale ingredienser og skal produceres og distribueres lokalt. På den måde er partnerskabet med til at sikre ernæring og skabe lokale jobs.

Dansk viden og innovation der gør en forskel, var også den røde tråd i det sidste indlæg fra Steen Bitsch, CEO, Vestjyllands Andel.

Grøn udvikling af dansk landbrug og kaskadeudnyttelse af biogen CO2. Det er nogle af fokuspunkterne hos grovvareselskabet Vestjyllands Andel, som via et stigende engagement inden for biogasproduktion, lokalt producerede proteiner og genanvendelse af restprodukter ønsker at indgå i et biocirkulært system. Det skal bidrage til større bæredygtighed i dansk landbrug – også økonomisk.