Fra venstre: Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring og Jan Hansen fra Danmarks Fiskeriforening sammen med holdet fra Tri.
Her er vinderne af årets kokkekonkurrencer
Årets ret med gris og Årets ret med fisk & skaldyr 2024 blev uddelt 4. november ved et storstilet event på Axelborg.
Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2024
For fjerde år i træk har Landbrug & Fødevarer kåret vinderen af den prestigefyldte konkurrence Årets ret med fisk & skaldyr.
I år gik sejren til Restaurant Tri, der imponerede med en udsøgt ret, hvor hummeren spiller hovedrollen.
Prisen blev tildelt for deres omhyggeligt tilberedte hummerret, som præsenterer delikat hummerkød serveret med syltede hvide ribs, karsefrø og syltede nobilisgrankogler. Retten rundes af ved bordet med en fløjlsblød sauce på hummerfløde, skilt med hummerolie. Dommerpanelet roste Tri for deres præcision og dybe respekt for de lokale råvarer:
”Med en fantastisk konsistens, der bør opleves, brillierer Tri med sit friske take på en kold hummerret. Hovedemnet står knivskarpt og tager opmærksomheden, og garnituren med bl.a. peberrodssaft og fermenterede hvide ribs underbygger noterne i hummeren. Sneradisen giver ekstra konsistens og retten er overvældende smuk i al sin enkelthed.”- Lød motivationen.
Køkkenchef og ejer, Nicolas Min Jørgensen, delte sin begejstring:
"Jamen, det er helt fantastisk at vinde Årets Ret med Fisk & Skaldyr. Det betyder rigtig meget for os. Vi ligger jo helt ude ved Vesterhavet, vi kan se både Limfjorden og Vesterhavet, og det er en kæmpestor del af vores DNA. Jeg har også været så heldig at kunne tage min fisker med i dag – ham, der leverer hummerne til os. Jeg kan mærke, at selv en 50-årig vestjyde bliver rørt, og det er jo lige præcis dét, vi gerne vil. Vi vil gerne have, at de lokale i Thy, på Mors og andre steder forstår, hvilken råvarerrigdom de har omkring sig. Det gør mig virkelig glad!"
Til store klapsalver fra salen modtog Nicolas Min Jørgensen og teamet præmien – en check på 25.000 kr., overrakt af Jan Hansen fra Danmarks Fiskeriforening.
Årets Ret med gris 2024
Udover Årets ret med fisk & skaldyr blev vinderen af Årets ret med gris 2024 også kåret. Blandt de fem nominerede var det Restaurant Alouette, ledet af køkkenchef Nick Curtin, der løb med sejren i den 12. udgave af konkurrencen.
Restaurant Alouette imponerede juryen med deres hyldest til den danske Hindsholmgris. Med stor præcision og dyb respekt for råvarens unikke karakter, præsenterer Alouette en gastronomisk oplevelse, der fremhæver grisens bedste kvaliteter gennem flere velkomponerede elementer.
”Fantastisk repræsentation af grisen – den kreative og elegante brug af de mange udskæringer sætter grisen og håndværket perfekt i scene. Kombineret med en mesterlig tilberedning og næsten fejlfri iscenesættelse, hvor smagen er konstant i centrum, er det en værdig vinder.” – lød motivationen.
Retten består af en intervalstegt rygfilet af Hindsholmgris, marineret i tangmiso og grillet over åben ild. Kødet pensles nænsomt med tangolie og serveres med en intens sauce lavet på grisens ribben, infuseret med tang for at give en dyb, umamirig smag. Derudover byder retten på et grillet spyd med saftigt grisebryst, tilberedt i tang-øl, samt et spyd med jordskokker og kål. Som afslutning serveres en ske med tynde strimler af grisehud og sprøde flæskesvær, toppet med en koncentreret grisebouillon, der samler smagsoplevelsen i en intens afslutning.
Køkkenchef Nick Curtin modtog præmien – en check på 30.000 kr., overrakt af Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer.
"Of course, it feels amazing. I'm just overwhelmed with pride for the team. I know how much hard work they put into this, and I’m so proud of what it means for our message and what we do. Poul’s pork is so important, and we truly believe that what defines a great dish is the quality of the raw product. We build our entire restaurant concept around that belief, so this recognition is a huge validation that we're on the right path", fortæller Nick Curtin.
Om de to priser
"Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer har efterhånden mange år på bagen, men aldrig har niveauet af de indstillede retter været så højt. Juryen har rejst rundt i hele landet og smagt sig igennem et væld af imponerende retter fra i alt ni fantastiske restauranter, hvor gastronomien i Danmark viser sig fra sin bedste side. Topkokkenes kreative fortolkninger af råvarerne inspirerer hele branchen til nye og spændende smagsoplevelser,” siger Anders Nicolajsen, chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice hos Landbrug & Fødevarer.
Årets ret med fisk & skaldyr 2024 er finansieret af Danmarks Fiskeriforening, Fiskebranchen og Fiskeafgiftsfonden, mens Årets Ret med Gris er støttet af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Priserne er i 2024 blevet uddelt i samarbejde med WhiteGuide Danmark, som præsenterede deres WhiteGuide 2024-lancering, der også inkluderede priser som Årets Restaurant og Årets Unge Kokketalent m.fl.
Alle fire nominerede restauranter til Årets Ret Fisk og Skaldyr 2024 var:
- Tri
- Aure
- Moment
- STUDIO
Alle fem nominerede restauranter til Årets Ret med Gris 2024 var:
- Alouette
- Radio
- Oké
- Frederikshøj
- Søllerød Kro
De 6 jurymedlemmer er:
- Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
- Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
- Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
- Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
- Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
- Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)