"Uacceptabelt": L&F reagerer på TV 2-dokumentar
Reaktion og foreløbige tiltag fra Landbrug & Fødevarer Gris som følge af TV2-dokumentaren ”Hvem passer på grisene”.
Det gør virkelig ondt at se de billeder, der vises. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi tager dokumentarens kritik dybt alvorligt, og vi tager afstand fra ethvert tilfælde, hvor man negligerer reglerne for dyrevelfærd. De sager er uacceptable og harmonerer slet ikke med det, vi ønsker at stå for i dansk griseproduktion. Flertallet af griseproducenter gør det rigtig godt, og vi skylder både dem – og ikke mindst dyrene – at få rettet op. Det kommer vi også til at bruge flere kræfter på i branchen.
Sådan lyder den første reaktion til TV2 Nyhederne fra Christian Fink Hansen, sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Gris, efter at have set dokumentaren ”Hvem passer på grisene”.
Enhver landmand har selvfølgelig ansvaret for at passe ordentligt på sine grise, men som samlet branche kan vi heller ikke leve med det her. Vi har med levende dyr at gøre, og dokumentaren indeholder skrækkelige billeder, hvor reglerne for dyrevelfærd helt åbenlyst er overtrådt. Det er ikke nyt for vores erhverv at arbejde sammen om bedre dyrevelfærd, men vi skal tydeligvis også bruge flere ressourcer på at sikre regelefterlevelse.
I Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har man foreløbigt peget på tre initiativer, der kan gøre en forskel:
1. Styrkelse af Fødevarestyrelsens kontrolsystem
I dokumentaren indgår der kritik af Fødevarestyrelsens kontrol- og sanktionssystem. Kontroltrykket øges som et led i Folketingets dyrevelfærdsaftale fra 2024, men der kan også være brug for at se på kvaliteten i kontrollen og sanktionsniveauerne generelt. I dokumentaren får man det indtryk, at der ikke sanktioneres hårdt nok af hensyn til erhvervet. Det er i så fald nyt for os, og man har fuldstændig misforstået det, hvis man tror, man pleaser erhvervet ved at undgå sanktioner de steder, hvor der bør sanktioneres.
2. Tæt samarbejde med dyrlægerne
Vi har tidligere haft succes med målrettede og massive indsatser i samarbejde med dyrlægerne, og det er værd at undersøge, om deres ekspertise kan bistå os endnu mere. Vi har derfor rakt ud til de praktiserende dyrlæger med ønsket om en fælles indsats, hvor vi sætter ind med tæt overvågning og opfølgning på korrekt og rettidig håndtering af grise, der er ramt af sygdom eller skade. Konkret foreslår vi en fælles handlingsplan målrettet alle besætninger, hvor indsatsen så løbende fokuseres til de besætninger, hvor der er udfordringer.
3. Genbesøg af branchens egen standard
Vi skal skelne skidt fra kanel, og med dokumentaren in mente, bliver vi også nødt til at gribe hårdere ind overfor dem, der ikke behandler dyrene ordentligt. Én ting er hjælp til dem, der kan være usikre i en vurderingssag. Noget helt andet er brodne kar, hvor vi som branche må opfordre til, at man revurderer sin beskæftigelse, hvis man gentagne gange har grove overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne. Derfor vil vi også se på, om vi som branche kan bruge vores produktstandard (DANISH) og certifikat mere aktivt. I efteråret indførte vi en ny praksis, hvor vi selv søger aktindsigt i Fødevarestyrelsens kontroller, så vi som branche kan følge op med besøg i de besætninger, hvor dyrene ikke er behandlet ordentligt. Hertil skal vi stramme sanktionerne, så vejen til helt at kunne miste sit certifikat bliver kortere.
Derudover er fokus på uddannelse altafgørende
Det er vigtigt, at alle producenter og medarbejdere har de nødvendige kompetencer til at forebygge sygdomme og til at sikre at eventuelt syge dyr bliver opdaget i tide og håndteret korrekt. Foruden de tre initiativer ovenfor, ved vi også, at uddannelsesindsatsen øges som følge af Folketingets dyrevelfærdsaftale fra 2024. Det betyder, at der i løbet af 2025 bliver rullet et nyt uddannelsesforløb ud, som alle staldmedarbejdere skal igennem med henblik på at styrke dyrevelfærden og den korrekte håndtering af grise, der er ramt af sygdom eller skade.