
For første gang: Eksporten runder 200 mia. kr.
For fjerde år i træk vokser den danske fødeklynges eksport af fødevarer, foder og frø samt landbrugsmaskiner.
203,2 milliarder kroner. Så meget nåede den danske eksport af fødevarer, foder og frø samt landbrugsmaskiner op på i 2024. Det er en stigning for fjerde år i træk og 16 pct. mere end i 2021, hvor klyngens eksport var på 173,5 mia. kr.
– Dette markerer en betydelig milepæl for sektoren og viser tydeligt, at den danske fødevareklynge fortsætter med at demonstrere sin robusthed og tilpasningsevne i et omskifteligt globalt marked, siger Flemming Nør-Pedersen, viceadministrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.
Eksporten til det nære marked er fortsat det største
Selvom Tyskland er den danske fødevareklynges største marked, faldt eksporten dertil i 2024 med 3,6 pct. til 32,3 mia. kr. Imidlertid oplevede andre vigtige markeder vækst. Eksporten til Sverige steg med 1,5 pct. til 17,3 mia. kr. Norge voksede med 13,5 pct. til 11,7 mia. kr., og eksporten til Storbritannien steg med 3,8 pct. til 13,6 mia. kr., trods nye importregler indført i januar 2024.
– Stigende priser, stor usikkerhed og lav vækst har været med til at udfordre den tyske økonomi i 2024, og det kan vi også se har afspejlet sig i fødevareklyngens eksport til Tyskland. Men selvom der er sket tilbagegang på nogle markeder, er det positivt, at andre har vokset. For eksempel i Storbritannien har vi oplevet en stor efterspørgsel trods nye importregler efter deres udtrædelse af EU, siger Flemming Nør-Pedersen.
Fremgang i både eksporten af landbrugsmaskiner og foder, frø og enzymprodukter
Ved siden af ost, kød og andre fødevareprodukter indgår biobaserede produkter plus landbrugsmaskiner i klyngens eksport, og lige netop de produkter har haft en særlig indvirkning på væksten. Biobaserede produkter, såsom foder, frø og enzymer, oplevede en vækst på 4,8 pct. til 37,0 mia. kr., drevet af øget eksport af foder samt ikke-spiselige olier og fedtstoffer. Agro-teknologi steg med 1,4 pct. til 15,4 mia. kr., på trods af udfordringer i den europæiske agroindustri, hvilket skyldes øget eksport af maskiner til næringsmiddelindustrien.
– Når fødevareklyngen år efter år når ud til markeder i hele verden, vidner det ikke kun om en stærk international efterspørgsel på danske fødevarer, men også om danske fødevarevirksomheders evne til at udvikle og tilpasse sig skiftende markedsvilkår. Fra højkvalitetsfødevarer til biobaserede løsninger og avanceret agro-teknologi viser eksporttallene, at vi står stærkt – og vi skal fortsætte med at udbygge vores position i fremtiden, siger Flemming Nør-Pedersen.