Forbrugere ved for lidt om økologien - det bremser udvikling
Manglende forbrugerviden om økologi blev hurtigt et omdrejningspunkt, da professor Marie Trydeman Knudsen og økologiformændene åbnede scenen på Økologikongres.
Mens Marie Trydeman Knudsen lagde fundamentet med den nyeste forskning om økologiens effekter, var det formændene, der slog fast, at den viden ikke i tilstrækkelig grad når ud til forbrugerne.
Professor og sektionsleder ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Marie Trydeman Knudsen, præsenterede ved Økologikongressens første plenumsession en række forskningsresultater, der dokumenterer klare forskelle mellem økologisk og konventionel produktion.
Her fremviste hun udsnit af mere end tre årtiers data, der blandt andet viser, at økologiske marker rummer 30 procent højere biodiversitet, lavere forekomst af pesticidrester og en mere robust jordkvalitet. Fra Marie Thydeman Knudsen lød det, at økologerne længe har lagt sig hårdt i selen for at være foran.
– I økologien har man givet sig selv nogle benspænd. Men det betyder også, at man står stærkere på drikkevandskvalitet, dyrevelfærd og jordkvalitet, forklarede hun fra scenen.
”Forbrugerne kan ikke vælge det, de ikke forstår”
Efter oplægget tog økologiformændene over – og begge havde samme pointe: Vores viden om økologi når ikke ud til forbrugerne.
Michael Kjerkegaard, formand for Økologisk Landsforening, kaldte publikum for ”500 ambassadører” og opfordrede til at formidle forskningen langt bredere.
- Forbrugerne kan ikke vælge økologisk, hvis de ikke ved, hvad forskellen er. At vælge økologi ikke ske ud fra en ideologisk tanke – det skal ske ud fakta og viden, sagde han.
Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarer Økologi, udtrykte det mere direkte.
- Jeg ville ønske, at vi havde en halv time i fjernsynet hver aften. Det ville virkelig flytte noget.
Han efterlyste samtidig stærkere politisk opbakning og mindre usikkerhed om økologiens effekt.
- Hvordan får vi gjort økologi til normalpris og ikke luksuspris? Den viden, vi hører her, skal ud til danskerne, fastslog L&F økologiformand.
Der er fødevarer nok – vi bruger dem bare forkert
Debatten bevægede sig mod det globale ansvar. Michael Kjerkegaard pegede på, at enorme mængder af verdens kornproduktion går til bioenergi frem for mad. Det fik Marie Trydeman Knudsen til at bryde ind,
- Der er ikke mangel på fødevarer. Det handler om smartere brug af ressourcerne. Og ja – vi kan godt producere nok fødevarer også med økologi, hvis vi gør det klogt, afsluttede hun.
Både fra scenen og salen var der bred enighed om, at økologien står med veldokumenterede styrker, men uden klar formidling - og uden at forbrugerne forstår forskellene - risikerer potentialet at forblive i forskningsmiljøet.