Nyhed, 02.juli 2025

Generationsskifte i landbruget: Behov for mere ambition

Vi hilser ny rapport velkommen og håber, at regeringens vækstteam vil bruge rapporten til at gå endnu længere og tænke mere ambitiøst på området.

Gennemsnitsalderen hos de selvstændige landmænd har været støt stigende gennem flere år, og erhvervet ser ind i, at en betydelig del af bedrifterne forventes at gennemgå et ejerskifte inden 2030. Samtidig er det vigtigt at sikre de unge gode rammer – ikke mindst i en tid, hvor implementeringen af grøn trepart kræver investeringer i grønne teknologier for at fremtidssikre erhvervet.

Derfor var et vigtigt element i den grønne trepartsaftale også, at der er nedsat en hurtigarbejdende ekspertgruppe til at se på netop generationsskifteudfordringerne. Nu har ekspertgruppen så offentliggjort deres anbefalinger.

Martin Hjort Jensen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, hilser rapporten velkommen:

– Vi har stort fokus på generationsskifte – det havde vi før treparten, og det har vi efter ekspertgruppen. Vi ser den som et input i de løbende diskussioner, og det er kun godt, at den nu giver os afsæt til at fortsætte drøftelserne om, hvordan vi får forbedret mulighederne for generationsskifte i landbruget, selvom vi gerne havde set, at rapporten var endt ud med egentlige anbefalinger og ikke blot instrumenter – som de kalder dem.

Det er nu vores håb, at regeringens vækstteam tager stafetten videre og vil bruge rapporten som et udgangspunkt for at gå endnu længere og tænke endnu mere ambitiøst, siger han.

Ekspertgruppen vurderer ni konkrete instrumenter, i forhold til, om de kan styrke de finansielle rammevilkår og dermed understøtte unge i at etablere sig i landbruget. Det er for eksempel Justering af Etableringsstøtteordningen for unge landbrugere, Øget mulighed for udlån i virksomhedsordningen, Udvidelse af den successionsberettigede personkredsen” og Ratebetaling af tinglysningsafgiften for førstegangsetablerede.

Ekspertgruppen er udpeget af Ministeriet for Grøn Trepart og består af relevante eksperter på området – fra LandboUngdom, Dansk Industri, Finans Danmark, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Økologisk Landsforening, CONCITO, Tænketanken Frej og Landbrug & Fødevarer – samt repræsentanter fra relevante ministerier.

Landbrug & Fødevarer er repræsenteret af Pernille Lohmann, direktør i DLR Kredit og kompetencemedlem i L&F’s forretningsudvalg. Hun kalder arbejdet i ekspertgruppen en vigtig proces med mange relevante diskussioner og perspektiver på bordet:

–  Jeg er glad for, at rapporten nu er offentliggjort, og at arbejdet i udvalget dermed forhåbentlig kan blive en del af den videre offentlige og politiske debat. Der er områder i rapporten, som jeg mener rummer potentiale til at skabe positive forandringer – fx udvidelsen af den successionsberettigede personkreds, modificering af tingslysningsafgiften, fokusset på andre ejerformer og etablering af en grøn EU-taksonomi på landbrugsområdet.

– Ekspertarbejde handler ofte om kompromiser, og denne rapport er ingen undtagelse. Jeg har stor respekt for de forskellige faglige bidrag, der er lagt i arbejdet, og ser frem til at følge, hvordan instrumenterne i rapporten vil blive modtaget.

Fremtidens landbrugere er også repræsenteret i ekspertgruppen ved Christian Orthmann, formand i LandboUngdom:

– For os unge landbrugere er det rigtig godt, at vi får fokus på generationsskifte. Der er mange landbrugselever og unge landbrugere, der drømmer om at eje og drive deres egen virksomhed en dag – alene eller sammen med andre – derfor er der brug for, at de kan se, at det faktisk er muligt.